Grupul bancar Intensa Sanpaolo se pregătește să iasă de pe piața rusă

Grupul bancar Intensa Sanpaolo se pregătește să iasă de pe piața rusă
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2024

Intesa Sanpaolo SpA lucrează la finalizarea ieșirii din Rusia, dar nu a reușit încă să încheie tranzacția din cauza „problemelor birocratice”, a anunțat directorul general al celei mai mari bănci italiene, Carlo Messina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În august, Reuters informa că Intesa este din ce în ce mai aproape de a obține aprobarea pentru a transfera afacerea sa din Rusia către conducerea locală, iar în septembrie președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care Intesa Sanpaolo are permisiunea să-și vândă activele din Rusia, scrie Adevărul.

Tesla pregătește concedieri CITEȘTE ȘI Tesla pregătește concedieri

Carlo Messina a declarat pentru Bloomberg că Intesa și-a redus expunerea la Rusia „la un nivel neglijabil”, dar încă nu a reușit să iasă complet de pe piața rusă

„Încercăm. Există o implicare în această tranzacție a conducerii locale și a altor părți...dar nu este ușor să finalizăm procesul”, a explicat șeful Intesa.

După impunerea sancțiunilor occidentale, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, s-a redus numărul potențialilor cumpărători ai firmelor occidentale care părăsesc piața rusă.

„În Rusia sunt unele probleme birocratice care trebuie rezolvate pentru acest tip de tranzacție. Deci, deocamdată, ne menținem expunerea”, a declarat Messina.

La raportarea rezultatelor financiare, Intesa a precizat că în 2023 și-a înjumătățit expunerea transfrontalieră la Rusia la 500 milioane de euro.

Spre deosebire de alte bănci, pentru care Rusia a fost un contributor semnificativ la profit, Intesa a avut profit zero de pe urma afacerii de pe această piață, a afirmat Messina. Subsidiara rusă a Intesa are doar clienți corporate.

Prețul gazelor cu livrare în luna martie - nu numai cel spot, dar și sub cel reglementat CITEȘTE ȘI Prețul gazelor cu livrare în luna martie - nu numai cel spot, dar și sub cel reglementat

Intesa avea aproximativ 980 de angajați în Rusia, în 28 de sucursale, la începutul conflictului din Ucraina, iar ulterior a oprit finanțarea către clienții ruși și nu a mai făcut noi investiții în active.

Din 2022, Intesa a încercat să-și reducă legăturile cu afacerile locale, dar a devenit din ce în ce mai dificil pentru băncile europene, inclusiv UniCredit și Raiffeisen Bank, să iasă de pe piața rusă.

Intesa a finanțat proiecte majore de investiții în Rusia, cum ar fi gazoductul Blue Stream și vânzarea unei participații la producătorul de petrol Rosneft. Banca gestiona mai mult de jumătate din toate tranzacțiile comerciale dintre Italia și Rusia. 

 Grupul bancar Intesa vrea să achiziționeze First Bank din România, tranzacția fiind în analiza Consiliului Concurenței.

viewscnt
Afla mai multe despre
intesa sanpaolo
rusia
banca