Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei avertizează că o majorare a dobânzilor ar fi foarte riscantă

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei avertizează că o majorare a dobânzilor ar fi foarte riscantă
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2021

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, a respins așteptările privind majorarea ratei dobânzii, spunând că în acest moment o creștere a costurilor de împrumut ''ar fi foarte riscantă'', chiar dacă inflația este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un interviu acordat agenției poloneze de presă PAP, Adam Glapinski a declarat că instituția nu ignoră avansul prețurilor și nu va permite ca această creștere să devină persistentă, scrie Agerpres.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

Pandemia continuă să înrăutățească perspectivele economice, astfel încât este prea devreme pentru o retragere a măsurilor de stimulare, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei.

Acesta a adăugat: "Cel mai important este modul în care va evolua situația economică anul viitor. În cazul în care condițiile economice rămân foarte bune, situația de pe piața forței de muncă rămâne favorabilă și inflația depășește ținta Băncii Centrale a Poloniei, va fi justificată renunțarea la politica monetară relaxată".

În ultimele luni guvernatorul a declarat că Banca Poloniei trebuie să privească dincolo de creșterea prețurilor, care va fi "un fenomen temporar provocat de perturbările economice în urma pandemiei".

Dar în ultima perioadă s-au înmulțit criticile la adresa Guvernului și a Băncii Centrale a Poloniei pentru tolerarea actualului nivel al inflației. Fostul guvernator Marek Belka avertiza că Polonia riscă "o catastrofă", în urma rapidei creșteri a salariilor, care va duce la majorarea semnificativă a ratei inflației.

FOTO Corespondență din München – Dacia Jogger a debutat la Salonul Auto IAA, alături de noul logo al mărcii și noile culori de brand CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență din München – Dacia Jogger a debutat la Salonul Auto IAA, alături de noul logo al mărcii și noile culori de brand

Glapinski a declarat că nu vede indiciile unei spirale inflaționiste provocate de creșterea salariilor, și se așteaptă ca majorarea prețurilor să încetinească din trimestrul doi din 2022.

În august, rata anuală a inflației în Polonia a urcat la 5,4%. Totuși, toți cei 20 de economiști intervievați de Bloomberg se așteaptă ca la ședința de politică monetară de miercuri Banca Centrală a Poloniei să mențină rata dobânzii la nivelul scăzut record de 0,1%.

Ungaria și apoi Cehia au fost în fruntea înăspririi politicii monetare în Europa. Alte state membre UE din regiune, cum ar fi Polonia și România, au amânat majorarea dobânzilor, în pofida intensificării presiunilor prețurilor.

Cea mai mare economie din Europa Centrală și de Est a înregistrat un declin de 2,8% în 2020, față de un avans de 4,5% în 2019, iar pentru acest an se estimează o expansiune de 4%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
dobanzi