Guvernul iartă Romgaz și Nuclearelectrica să verse la buget 90% din profit

Guvernul iartă Romgaz și Nuclearelectrica să verse la buget 90% din profit

Foto dreamstime.com

scris 3 iun 2021

Guvernul nu va solicita Romgaz și Nuclearelectrica să distribuie sub formă de dividende 90% din profitul pe anul trecut, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru Bloomberg.

“După o discuție cu premierul și ministrul finanțelor, am convenit să acordăm o derogare acestor două companii”, a spus ministrul, arată Hotnews.

Anterior, Secretariatul General al Guvernului a transmis Transgaz și Transelectrica, în baza unui memorandum avizat de Executiv, că reprezentanții statului în Adunarea Generală a Acționarilor/Consiliul de Administrație la companiile de stat și regiile autonome au fost mandatați să acționeze pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat al anului 2020, sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.

SGG este acționar majoritar la ambele companii.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

Premierul Florin Cîțu a încercat să explice decizia Guvernului de a transfera profitul companiilor de stat la buget spunând că o parte consistentă erau alocate pentru bonusurile managerilor, excursii și team-buildinguri în destinații exotice.

O astfel de solicitare a mai fost transmisă în urmă cu doi ani, în mandatul Cabinetului PSD.

În urmă cu doi ani, în mandatul Guvernului Viorica Dăncilă (PSD), Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a convins Ministerul Economiei să accepte ca operatorul să distribuie către acționari sub formă de dividende doar 50% din profitul pe 2018 (circa 255 milioane lei) și nu 90% (446,1 milioane lei), cât voia instituția, pentru ca operatorul de transport să rămână cu mai mulți bani de investiții.

Ministerul a acceptat asta doar cu condiția ca Transgaz să-și realizeze integral planul de investiții pe anul acesta, ceea ce, potrivit chiar estimărilor companiei, nu se va întâmpla .

viewscnt
Afla mai multe despre
conducta internationala brua
transgaz brua
transgaz investitii majore
transgaz dividende
dividende suplimentare