În Europa, costă mai mult să cumperi gaze pentru vară decât pentru această iarnă

În Europa, costă mai mult să cumperi gaze pentru vară decât pentru această iarnă
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2024

Prețul gazelor naturale în Europa pentru livrarea în această vară este mai ridicat decât pentru contractele din această iarnă, ceea ce indică faptul că regiunea este bine aprovizionată pentru actualul sezon iar viitoarea dificultate o va reprezenta refacerea stocurilor, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în februarie și martie se tranzacționează acum cu aproape un euro mai puțin decât cele pentru livrare în iunie și iulie, iar decalajul dintre cele două contracte s-a adâncit din ianuarie, scrie Agerpres.

FOTO Premieră mondială pentru noul Porsche Macan CITEȘTE ȘI FOTO Premieră mondială pentru noul Porsche Macan

Diferența relevă faptul că traderii sunt acum din ce în ce mai încrezători că Europa nu se va confrunta cu dificultăți de aprovizionare în această iarnă, în pofida volatilității care încă domină piața. La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale se tranzacționează acum sub 30 euro pentru un Megawatt-oră, aproape de cel mai redus nivel din vara anului trecut.

Cererea pentru gaze în Europa rămâne destul de redusă, în contextul redresării lente a economiei, iar regiunea încă beneficiază de stocurile record de anul trecut. Producția de energie regenerabilă peste medie și iarna destul de blândă au ajutat la menținerea prețului gazelor. Temperaturi peste medie ar urma să se înregistreze și în februarie, ceea ce va reduce cererea de combustibil pentru încălzirea locuințelor.

Totuși, traderii monitorizează evoluțiile legate de exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) ale Qatarului, care i-a informat pe unii cumpărători din Europa de reprogramarea livrărilor, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Viitoarea provocare a Europei o va reprezenta refacerea stocurilor pentru următoarea iarnă. Posibilitatea unei veri extrem de călduroase înseamnă că ar putea crește cererea pentru folosirea energiei la aparatele de aer condiționat. Deja 2023 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată.

Vineri dimineața, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau puțin modificate, la aproximativ 27 euro pentru un Megawatt-oră.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
europa