Irak a cumpărat masiv aur. La ce nivel a ajuns rezerva „de refugiu”

Irak a cumpărat masiv aur. La ce nivel a ajuns rezerva „de refugiu”
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2023

Banca Centrală a Irakului și-a majorat rezervele de aur cu aproximativ 2% într-o singură zi din ultima săptămână, în cadrul unui plan de creștere a cantităților de metal prețios considerat o valoare de refugiu în perioade de incertitudine economică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Irakul a cumpărat joia trecută 2,5 tone de lingouri de aur, ducându-și rezervele la 132,73 de tone, a declarat directorul general de la Departamentul de investiții al Băncii Centrale a Irakului, Mazin Sabah, scrie Bloomberg, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, strategia instituției este să achiziționeze mai mult aur în a doua jumătate a anului.

HiSky - creștere a numărului de pasageri: Ne pregătim de o vară plină CITEȘTE ȘI HiSky - creștere a numărului de pasageri: Ne pregătim de o vară plină

"Planul nostru actual este să cumpărăm mici cantități în mai multe reprize, nu o cantitate mare dintr-o lovitură", a spus Sabah.

Băncile centrale din întreaga lume își majorează rezervele de aur pe fondul escaladării riscurilor geopolitice și economice. Irakul, al doilea mare producător de petrol din cadrul OPEC, a reluat achizițiile de aur în 2022, după o pauză de patru ani, conform unui program care prevede diversificarea rezervelor sale externe, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari.

În luna iunie a anului trecut, Banca Centrală a Irakului a cumpărat 34 de tone de aur, majorându-și rezervele cu 35%. Aurul irakian este păstrat la Banca Angliei și la Banca Franței.

Potrivit lui Mazin Sabah, abordarea Băncii Centrale a Irakului este aceea de a majora rezervele de aur atunci când prețul metalului galben atinge un nivel similar cu cel prevăzut în orientările Departamentului de investiții.

La începutul acestei luni, cotația aurului s-a apropiat de maximul istoric, însă ulterior a scăzut timp de trei săptămâni după ce semnalele cu privire la încetinirea economiei americane au majorat șansele ca Rezerva Federală să continue să majoreze dobânzile. Metalul galben este mai atractiv pentru investitorii care caută randamente, în momentele când dobânzile sunt scăzute.

Consiliul Concurenței declanșează investigații pe piața de distribuție a jocurilor video pentru console Playstation. Sony - suspectată că ar fi abuzat de poziția sa dominantă. Inspecții la sediile Sony din Europa CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței declanșează investigații pe piața de distribuție a jocurilor video pentru console Playstation. Sony - suspectată că ar fi abuzat de poziția sa dominantă. Inspecții la sediile Sony din Europa

Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, în primul trimestru al acestui an, cerea de aur a băncilor centrale a scăzut cu 40% comparativ cu precedentele trei luni, până la 228,4 tone. Chiar dacă este vorba de o cerere solidă, este al doilea trimestru consecutiv de scădere, un semn că achizițiile istorice de aur ale băncilor centrale ar putea să se apropie de sfârșit. 

viewscnt
Afla mai multe despre
aur
irak