Lira sterlină atinge noi maxime ale ultimelor peste 5 luni după ce Marea Britanie și UE au ajuns la un acord privind Brexit

Lira sterlină atinge noi maxime ale ultimelor peste 5 luni după ce Marea Britanie și UE au ajuns la un acord privind Brexit
scris 17 oct 2019

Lira sterlină a urcat până la un nou maxim al ultimelor peste 5 luni după ce Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un nou acord privind Brexit.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Lira sterlină a atins noi maxime ale ultimelor peste 5 luni atât față de euro, cât și în raport cu dolarul american.

Față de moneda europeană, lira sterlină a urcat până la 1,1660 euro/unitate, cel mai ridicat nivel din 8 mai.

În raport cu dolarul, lira a atins un nivel maxim de 1,2988 dolari/unitate după anunțarea acordului (grafic), cel mai mare nivel din 13 mai.

După atingerea maximelor, avansul lirei s-a temperat ușor.

Lira sterlină atinge noi maxime ale ultimelor peste 5 luni după ce Marea Britanie și UE au ajuns la un acord privind Brexit

Indicele FTSE 100 al bursei londoneze este în uracre cu peste 0,6%, la 7209,27 puncte, după un maxim intraday de 7220, 69 puncte.

Cele două părți au finalizat un text juridic al acordului, însă acesta este necesar să fie aprobat atât de Parlamentul britanic, cât și de Parlamentul European.

Acordul a fost finalizat în limita de timp care să permită liderilor europeni să supună la vot aprobarea acestuia un summit care va începe astăzi la Bruxelles.

”Avem un nou acord grozav, care preia controlul înapoi - acum Parlemntul ar trebui să finalizeze cu Brexitul sâmbătă astfel încât să ne orientăm către alte priorități precum costul de trai , NHS (sistemul de servicii de sănătate al Marii Britanii -n.red), criminaltatea și mediul”, a scris premierul briatnic Boris Johnson pe Twitter.

Potrivit negociatorului șef al UE, Michael Barnier, citat de CNBC, acordul prevede că , deși Irlanda de Nord va rămâne parte a teritoriului vamal al Marii Britanii, aceasta va fi punctul de intrare către piața unică europeană și, totodată, nu vor exista controale la granița dintr Republica Irlandeză și Irlanda de Nord. În acest scop, Irlanda de Nord va rămâne aliniată la anumite reguli europene, în special referitor la bunuri, ajutoare de stat, reglementări sanitar-veterinare și TVA.

Acordul acoperă și problema protejării drepturilor cetățenilor și prevede o perioadă de tranziție post-Brexit, până în 2020. În plus, Barnier spune că Marea Britanie și UE vor lucra împreună la încheierea unui acord comercial ambițios, cu tarife zero.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
acord brexit
lira sterlina
moneda britanica
gbp
johnson