Nou colaps al unei platforme de criptomonede în Turcia. Directorul general, reținut alături de 3 alte persoane, în urma prăbușirii unei a doua platforme de tranzacționare

Nou colaps al unei platforme de criptomonede în Turcia. Directorul general, reținut alături de 3 alte persoane, în urma prăbușirii unei a doua platforme de tranzacționare
scris 25 apr 2021

Investitorii în criptomonede din Turcia au suferit o nouă lovitură, în urma prăbușirii unei a doua platforme de tranzacționare, la o zi după ce autoritățile au emis un mandat de urmărire internațională pe numele fondatorului platformei Thodex, suspectat de fraudarea a circa 2 miliarde de dolari.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Vebitcoin, a patra cea mai mare platformă de tranzacționare criptomonede din Turcia, și-a suspendat operațiunile citând deteriorarea condițiilor financiare, directorul general Ilker Bas și trei alți angajați fiind reținuți, a anunțat agenția turcă Demiroren, citată de Bloomberg.

Autoritățile turce au blocat conturile Vebitcoin și au lansat o anchetă în acest caz.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

"Datorită evoluțiilor recente din industria criptomonedelor, în operațiunile noastre a existat o densitate mult mai mare decât ne așteptam. Am dori să afirmăm cu regret că această situație ne-a condus la un proces foarte dificil în domeniul financiar. Am decis să încetăm activitățile pentru a îndeplini toate reglementările și revendicările", potrivit unui anunț publicat pe site-ul Vebitcoin.

Prăbușirea Vebitcoin vine la o zi după ce autoritățile turce l-au dat în urmărire internațională pe Faruk Fatih Ozer, fondatorul platformei de tranzacționare pentru criptomonede Thodex, după ce acesta a oprit plățile către clienți și a fugit din țară.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Aproximativ 390.000 de clienți au fost afectați de sistarea operațiunilor pe platforma Thodex, pierderile în acest caz putând ajunge la 2 miliarde de dolari, potrivit presei din Turcia.

Poliția a reținut până acum 62 de persoane care ar avea legătură cu Thodex, alte 16 persoane fiind date în urmărire.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

Vebitcoin este a patra mare platformă de tranzacționare criptomonede din Turcia, cu un rulaj zilnic de aproape 60 milioane de dolari, conform CoinGecko, care monitorizează date privind prețul, volumul și valoarea de piață în sectorul criptomonedelor. Peste jumătate din rulajul zilnic provinde din schimburi cu bitcoin, monedă care s-a depreciat puternic în ultima săptămână și a intrat în teritoriu de corecție.

Thodex și Vebitcoin s-au numărat printre beneficiarii unui boom recent pe piața criptomonedelor din Turcia, în contextul deprecierii monedei naționale și al inflației ridicate. Conform datelor CoinGecko, tranzacțiile cu monede virtuale pe platformele turcești au atins aproape 2 miliarde de dolari vineri.

Boom-ul a atras atenția autorităților de reglementare. Banca Centrală a Turciei a interzis plățile cu criptomonede începând cu 30 aprilie și a anunțat că pregătește măsuri suplimentare.

“Lucrăm la reglementări legate de criptomonede. Sunt ieșiri deranjante de bani din Turcia prin intermediul criptomonedelor”, a declarat, vineri, guvernatorul Băncii Turciei, Sahap Kavcioglu.

viewscnt
Afla mai multe despre
vebitcoin
sistare operatiuni
platforma criptomonede turcia
prabusire platforma criptomonede
thodex
arestari
frauda criptomonede