NSO Group poate vinde sau limita divizia care dezvoltă celebrul soft de spionaj Pegasus

NSO Group poate vinde sau limita divizia care dezvoltă celebrul soft de spionaj Pegasus
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2021

NSO Group, compania israeliană celebră pentru soft-ul de spionaj Pegasus, ar putea vinde divizia care-l dezvoltă sau ar putea să se limiteze în a-l furniza doar pentru a fi folosit în scopuri defensive, scrie Bloomberg. Pegasus este un soft atât de sofisticat, încât poate să preia de la distanță controlul asupra telefonului victimei: poate să obțină tot ce este pe telefon, să vadă toate mesajele și să pornească, tot de la distanță, microfonul sau camera.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Practic guvernul care dă banii poate să vadă pe un telefon tot ce vede și posesorul aparatului. Această super-unealtă de spionaj a fost dezvoltată de compania israeliană NSO Group, iar dezvăluirile făcute de o mare anchetă de presă în iunie au trimis unde de șoc peste tot în lume.

Bloomberg scrie acum că NSO Group discută cu companii de consultanță pentru o posibilă vânzare a diviziei Pegasus sau chiar a întregii companii. Problema este că tot mai multe țări, cel mai recent SUA, au interzis folosirea acestui software după ce s-a aflat că a fost folosit pe o mulțime de ținte care nu erau acuzate de terorism sau vrei infracțiune, arată Hotnews.

Din cauza interdicțiilor compania a acumulat datorii tot mai mari, iar criticile aduse NSO din tot mai multe țări i-au făcut pe investitori să fie tot mai puțini dornici de a veni cu bani. NSO Group este aproape de colapsul financiar, a scris presa recent.

Spyware, sau programele spion, sunt gândite să extragă fără știrea user-ului sau fără consimțământul său date despre el, cum ar fi pe ce site-uri a intrat sau cu cine a discutat pe diverse aplicații. În cele mai sofisticate forme, aceste programe spyware obțin și e-mail-urile user-ului și mesajele, iar cele mai moderne variante pot porni de la distanță microfonul pentru a înregistra sau pot porni chiar și camera. Cel mai sofisticat program este Pegasus.

Acum câțiva ani era suficient ca user-ul țintă să facă un click pe un mesaj ce nu părea ciudat și programul de spionaj se instala pe telefon. De atunci însă, Pegasus a fost și mai mult perfecționat și prin acest soft poate fi preluat de la distanță controlul asupra unui smartphone fără a mai fi nevoie ca posesorul să fie păcălit să facă un click. Tehnologia a fost marketată sub numele “zero click technology.”.

viewscnt
Afla mai multe despre
pegasus israel