Oficialii BCE spun că deciziile lor nu sunt influențate de așteptările piețelor

Oficialii BCE spun că deciziile lor nu sunt influențate de așteptările piețelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2024

Banca Centrală Europeană se uită la propriile sale prognoze economice, mai degrabă decât la ceea ce așteaptă investitorii, atunci când decide politica monetară, a declarat marți Pablo Hernandez de Cos, guvernatorul Băncii Spaniei și membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pablo Hernandez de Cos s-a declarat încrezător că inflația în zona euro se îndreaptă spre nivelul țintă de 2% dar a adăugat că oficialii BCE vor continua să se orienteze după datele statistice. În timp ce traderii se așteaptă ca instituția de la Frankfurt să reducă dobânda de referință încă din luna aprilie, majoritatea oficialilor BCE par să favorizeze o reducere a costului creditului abia în luna iunie, scrie Agerpres.

China s-a angajat să mențină stabilitatea pieței și să prevină fluctuațiile economice CITEȘTE ȘI China s-a angajat să mențină stabilitatea pieței și să prevină fluctuațiile economice

"Noi nu suntem aici să confirmăm așteptările piețelor. Noi urmăm propriile noastre evaluări", a declarat Pablo Hernandez de Cos la un eveniment organizat marți la Nicosia.

Prezent la același eveniment, omologul cipriot Constantinos Herodotou a exprimat un punct de vedere similar cu cel al lui Pablo Hernandez de Cos. "Nu poți să știi de pe acum, sau să anunți de pe acum, când va începe reducerea dobânzilor. Trebuie mai întâi să vedem care sunt datele", a spus guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului.

Pentru a lupta cu o inflație ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 și luna septembrie 2023, gardienii euro au majorat costului creditului în zece reprize consecutive, până la nivelul istoric de 4%.

Ritmul de creștere a prețurilor de consum a încetinit semnificativ după ce la finele lui 2022 rata inflației a atins un vârf de două cifre, dar cu toate acestea rămâne peste obiectivul țintă al BCE de 2%. Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro s-a situat luna trecută la 2,8%, în scădere de la 2,9% în decembrie.

Deși inflația rămâne sub 3%, oficialii BCE așteaptă să vadă datele referitoare la majorările salariale, care vor veni abia în primul trimestrul. În timp ce o prăbușire a economiei zonei euro ar putea să le modifice modul de gândire, scenariul lor de bază rămâne în continuare cel al unei aterizări line. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pablo hernandez de cos
bce