Opoziția indiană cere anchetă după prăbușirea acțiunilor conglomeratului lui Gautam Adani, Parlamentul suspendă sesiunea. Proteste pregătite la nivel național

Opoziția indiană cere anchetă după prăbușirea acțiunilor conglomeratului lui Gautam Adani, Parlamentul suspendă sesiunea. Proteste pregătite la nivel național

Gautam Adani

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 feb 2023

Opoziția din Parlamentul indian intensifică presiunile asupra premierului Narendra Modi privind legăturile sale cu magnatul Gautam Adani, ambele camere parlamentare fiind suspendate astăzi pentru a doua zi, pe fondul cererilor zgomotoase de anchetă în cazul prăbușirii acțiunilor companiilor din grupul Adani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Congresul Național Indian, principalul partid de Opoziție, plănuiește proteste la nivel național luni, pentru a sublinia riscurile cu care se confruntă milioane de mici investitori din cauza expunerii instituțiilor de stat la afacerile lui Adani, considerat un apropiat al premierului, scrie Bloomberg.

Partidul va organiza proteste în fața sediilor asigurătorului Life Insurance Corporation (LIC) și State Bank of India (SBI), cel mai mare creditor din India, a declarat secretarul general al Congresului, K. C. Venugopal.

Marile magazine alimentare din Norvegia renunță, după un scandal politic, la majorările de prețuri făcute la începutul săptămânii CITEȘTE ȘI Marile magazine alimentare din Norvegia renunță, după un scandal politic, la majorările de prețuri făcute la începutul săptămânii

"Guvernul nu poate pune în pericol banii câștigați cu greu de poporul indian, ca să profite prietenii apropiați ai premierului", a spus Venugopal.

Adâncirea îngrijorărilor legate de faptul că economiile indienilor obișnuiți ar putea fi erodate comportă un risc politic serios pentru Modi, care vizează un al treilea mandat la alegerile de anul viitor.

Adani și-a aliniat îndeaproape interesele de afaceri cu obiectivele de dezvoltare ale lui Modi, construind infrastructuri cu utilizare intensivă de capital, cum ar fi porturi și aeroporturi, și generând locuri de muncă.

VIDEO Amsterdamul va inaugura o parcare subacvatică pentru 7.000 de biciclete, pentru care a cheltuit 60 de milioane de euro CITEȘTE ȘI VIDEO Amsterdamul va inaugura o parcare subacvatică pentru 7.000 de biciclete, pentru care a cheltuit 60 de milioane de euro

Ministrul afacerilor parlamentare, Pralhad Joshi, a declarat, vineri, reporterilor că guvernul nu are "nimic de-a face" cu situația cu care se confruntă Adani.

Cu toate acestea, compania de stat LIC, cel mai mare asigurător de viață din India și printre cele mai importante instituții din punct de vedere sistemic din țară, este investitor în cinci companii din grup, cu participații cuprinse între 1% și 9%. Investițiile sale în companiile grupului Adani totalizează 364,75 miliarde de rupii (4,5 miliarde de dolari), a precizat asigurătorul într-un comunicat.

State Bank of India, cel mai mare creditor din țară, a declarat că expunerea sa la Adani Group este cu mult sub pragul de la care banca centrală recunoaște expunerile mari.

Țara în care rușii și-au triplat achizițiile imobiliare. Un cunoscut oraș turistic a fost „rusificat” CITEȘTE ȘI Țara în care rușii și-au triplat achizițiile imobiliare. Un cunoscut oraș turistic a fost „rusificat”

Partidele de opoziție cer guvernului lui Modi să inițieze o anchetă parlamentară sau judiciară privind criza care afectează companiile din grupul Adani, în urma acuzațiilor de fraudă generalizată și manipulare a pieței din partea vânzătorului american în lipsă Hindenburg Research.

Companiile listate la bursă ale grupului au pierdut aproximativ 118 miliarde de dolari, sau jumătate din valoarea de piață, după publicarea raportului Hindenburg, pe 24 ianuarie.

Opoziția indiană cere anchetă după prăbușirea acțiunilor conglomeratului lui Gautam Adani, Parlamentul suspendă sesiunea. Proteste pregătite la nivel național

Hindenburg Research, o firmă de cercetare de investiții specializată în vânzări în lipsă, cunoscută pentru rolul său în aducerea în fața justiției a fondatorului producătorului de camioane electrice Nikola Corp, susține, în raportul său, că firme din grupul Adani ar fi fost folosite pentru a facilita corupția, spălarea de bani și furtul banilor contribuabililor, precum și pentru deturnarea de fonduri de la companiile cotate la bursă.

VIDEO Microsoft plănuiește o investiție de până la 10 miliarde de dolari în OpenAI, creatorul robotului de inteligență artificială ChatGPT, care a făcut senzație pe internet. Musk, printre fondatori CITEȘTE ȘI VIDEO Microsoft plănuiește o investiție de până la 10 miliarde de dolari în OpenAI, creatorul robotului de inteligență artificială ChatGPT, care a făcut senzație pe internet. Musk, printre fondatori

Grupul indian, fondat de Gautam Adani, până săptămâna trecută cel mai bogat om de afaceri din Asia și la un moment dat a doua cea mai bogată persoană din lume, a respins acuzațiile de fraudă aduse de Hindenburg, catalogându-le drept nefondate și un atac la adresa Indiei însăși, într-un răspuns de 413 pagini.

Valoarea averii lui Adani s-a redus cu circa 57 miliarde de dolari în urma prăbușirii acțiunilor grupului după acuzațiile aduse de Hindenburg, magnatul indian fiind creditat în prezent cu o avere netă de 61,3 miliarde de dolari în Indexul Miliardarilor calculat de Bloomberg.

Adani Group a declarat că majoritatea chestiunilor ridicate în raportul Hindenburg au fost deja abordate în comunicările publice ale grupului și a descris acțiunea companiei americane ca fiind “o fraudă calculată în domeniul valorilor mobiliare".

 

viewscnt
Afla mai multe despre
adani group
gautam adani
acuzatii frauda
manipulare piata
hindenburg research
actiuni
scadere actiuni adani
parlamentul indian