Magnatul indian Gautam Adani, cel mai bogat asiatic, acuzat de manipularea pieței și fraudă contabilă de firma care l-a doborât pe fondatorul Nikola

Magnatul indian Gautam Adani, cel mai bogat asiatic, acuzat de manipularea pieței și fraudă contabilă de firma care l-a doborât pe fondatorul Nikola
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 ian 2023

Acțiunile companiilor din grupul indian Adani, controlate de magnatul Gautam Adani, cel mai bogat asiatic și unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din lume, au pierdut 12 miliarde de dolari din valoarea de piață, după ce investitorul american Hindenburg Research a declarat că vinde în lipsă acțiunile conglomeratului și a acuzat grupul de manipulare "nerușinată" a pieței și de fraudă contabilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Adani a devenit, anul trecut, primul asiatic care a intrat în Top 3 cei mai bogați miliardari ai lumii, ulterior ocupând, pentru scurt timp, locul secund în clasamentul mondial.

În prezent, Adani ocupă poziția a patra în top, cu o avere netă estimată la 118,9 miliarde de dolari, potrivit Indicelui Miliardarilor calculat de Bloomberg. Adani este devansat de francezul Bernard Arnault și de americanii Elon Musk și Jeff Bezos.

Toate zborurile de pe aeroportul din Berlin au fost anulate din cauza unei greve CITEȘTE ȘI Toate zborurile de pe aeroportul din Berlin au fost anulate din cauza unei greve

Obligațiunile și acțiunile entităților controlate de Adani Group s-au prăbușit după ce Hindenburg, o firmă de cercetare de investiții specializată în vânzări în lipsă, a făcut acuzații ample privind presupuse practici corporative incorecte, în urma unei investigații proprii asupra companiilor lui Gautam Adani, derulată pe o perioadă de doi ani, scrie Bloomberg.

Raportul, publicat de Hindenburg pe 24 ianuarie, detaliază o rețea de entități-fantomă offshore controlate de familia Adani în paradisuri fiscale, din Caraibe, Mauritius și Emiratele Arabe Unite. Raportul susține că firmele ar fi fost folosite pentru a facilita corupția, spălarea de bani și furtul banilor contribuabililor, precum și pentru deturnarea de fonduri de la companiile cotate la bursă ale grupului.

Un grup de cercetare proeminent, Hindenburg este cel mai bine cunoscut pentru rapoartele sale critice referitoare la companiile auto electrice. Hindenburg a avut un rol esențial în aducerea în fața justiției a fondatorului producătorului de camioane electrice Nikola Corp., companie acuzată de Hindenburg în 2020 că a fost construită pe "zeci de minciuni". Fondatorul Nikola, Trevor Milton, a renunțat în cele din urmă la funcția de președinte și a fost găsit vinovat de fraudă cu valori mobiliare. Printre țintele mai recente ale Hindenburg se numără Clover Health și Lordstown Motors.

UPDATE Spotify renunță la 6% din personal, alăturându-se altor companii din tehnologie care fac concedieri masive CITEȘTE ȘI UPDATE Spotify renunță la 6% din personal, alăturându-se altor companii din tehnologie care fac concedieri masive

"Aceștia sunt vânzători în lipsă renumiți. Au rezultate puternice la activ, acuzațiile recente împotriva Nikola Corp. ducând la o scădere cu 40% a prețului acțiunilor", a declarat Nitin Chanduka, analist la Bloomberg Intelligence. În cazul în care acuzațiile se dovedesc a fi adevărate, Chanduka a spus că ar putea duce la "o mai mare supraveghere din partea autorităților de reglementare și o examinare mai profundă, având în vedere importanța sistemică a Adani Group".

Raportul este "o combinație malițioasă de dezinformare selectivă și acuzații vechi, nefondate și discreditate", a declarat directorul financiar al Adani Group, Jugeshinder Singh.

Potrivit acestuia, publicarea raportului în aceeași zi în care Adani Enterprises, compania-fanion a grupului, se pregătea să deshidă o ofertă de acțiuni pentru a-și extinde baza de investitori, "trădează în mod clar o intenție nerușinată, de rea credință, de a submina" și de a afecta planul de vânzare de acțiuni.

Hindenburg a anunțat că a luat o poziție scurtă în companiile Adani prin intermediul obligațiunilor tranzacționate în SUA și al instrumentelor derivate tranzacționate pe piețele din afara Indiei.

Printre principalele probleme prezentate în raport:

  • Raportul identifică 38 de entități fantomă din Mauritius controlate de fratele lui Adani, Vinod Adani, sau de asociații săi apropiați, plus entități controlate de acesta în alte paradisuri fiscale
  • Rețeaua offshore de entități fantomă pare să fie utilizată pentru manipularea veniturilor
  • Adani Group s-a aflat anterior în centrul a 4 investigații guvernamentale majore legate de acuzații de fraudă
  • Adani Enterprises și Adani Total Gas Ltd. par să fie auditate de o firmă mică, fără site web, cu doar 4 parteneri și 11 angajați, care a auditat doar o singură altă firmă listată la bursă
  • Auditorul "nu pare a fi capabil să efectueze o muncă de audit complexă", în condițiile în care Adani Enterprises are 156 de filiale și mult mai multe societăți mixte.

Atacul din partea lui Hindenburg vine într-un moment critic pentru magnatul indian, cu activități de la gestionarea porturilor și aeroporturilor la producția și furnizarea de energie electrică și minerit. Adani încearcă să își sporească profilul internațional și se extinde agresiv în noi afaceri în India, inclusiv în domeniul cimentului și al mass-media, fiind considerat un apropiat al premierului Narendra Modi. Planurile de expansiune ale imperiului Adani sunt în strânsă legătură cu obiectivele de dezvoltare și economice ale guvernului.

În timp ce multe dintre acuzațiile aduse de Hindenburg împotriva lui Adani erau deja cunoscute, inclusiv supraevaluările și deținerile concentrate ale investitorilor din Mauritius în companiile sale, unele detalii culese din întregul registru din Mauritius au fost făcute publice pentru prima dată, potrivit lui Brian Freitas, un analist din Auckland care publică cercetări independente pe site-ul Smartkarma.

Raportul "va face lumină nu numai asupra grupului, ci și asupra guvernanței corporative din India", a declarat Freitas.

viewscnt
Afla mai multe despre
adani group
gautam adani
acuzatii frauda
manipulare piata
hindenburg research
actiuni
scadere actiuni adani