Panourile fotovoltaice se adună în depozite tocmai când Europa se confruntă cu o criză energetică, din cauza lipsei inginerilor

Panourile fotovoltaice se adună în depozite tocmai când Europa se confruntă cu o criză energetică, din cauza lipsei inginerilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2022

Zeci de mii de panouri fotovoltaice stau nefolosite în depozitele din Europa, tocmai când continentul se confruntă cu o criză energetică fără precedent, pentru că nu sunt suficient de mulți ingineri care să instaleze modulele pe acoperiș suficient de rapid pentru a ține pasul cu cererea, informează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie

Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom și Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

„Panourile fotovoltaice sunt o infrastructură, nu poți să pocnești din degete și să pui la punct infrastructura”, spune Jenny Chase, analist la BloombergNEF. Firmele care se ocupă de panouri fotovoltaice „încep să își dea seama că nu le instalează atât de rapid pe cât le achiziționează”, adaugă analistul.

DNA, după 20 de ani: 30 milioane de euro, cea mai mare mită într-un dosar de corupție. Cine este vizat CITEȘTE ȘI DNA, după 20 de ani: 30 milioane de euro, cea mai mare mită într-un dosar de corupție. Cine este vizat

Aceste comenzi restante încep să se vadă în cifrele de export ale celui mai mare producător mondial de panouri fotovoltaice. Vânzările Chinei spre Europa s-au cifrat la 14,2 miliarde de dolari în perioada ianuarie-iulie, sau 54 de gigawați, potrivit BloombergNEF. Este vorba despre o capacitate de producție suficientă pentru a alimenta cu electricitate peste 16 milioane de gospodării din Germania și peste capacitățile de 41 de gigawați prognozate de analiștii BNEF că vor fi instalate în Europa pe ansamblul acestui an, scrie Agerpres.

Chiar și așa Europa urmează să instaleze în 2022 capacități record de producție a energiei fotovoltaice, însă cifrele ar putea fi mult mai mari dacă toți cei care cer panouri ar putea să le obțină, susține Dries Acke, director la grupul de lobby Solar Power Europe.

„Cei care instalează panouri fotovoltaice din multe țări au agenda completă pentru următoarele săptămâni și luni”, spune Dries Acke. Potrivit acestuia, în cazul Belgiei și Germaniei, panourile fotovoltaice comandate acum ar putea să fie instalate abia în luna martie a anului următor.

Problema este că instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperiș este o sarcină cu un consum intensiv de forță de muncă. Întreruperile provocate de lipsa de instalatori sunt mult mai comune în rândul clienților interni decât în cazul parcurilor fotovoltaice construite de companiile de utilități, susține Daniel Tipping, analist la firma de consultanță Wood Mackenzie Ltd.

Unul dintre cei mai mari instalatori de panouri fotovoltaice pe acoperiș din Spania, firma Holaluz-Clidom SA, a decis să înființeze o academie pentru a pregăti muncitori și a-și rezolva astfel deficitul de mână de lucru. În urmă cu un an, era nevoie de 180 de zile pentru a instala un sistem de panouri fotovoltaice pe acoperiș, însă acum compania a redus intervalul la 45 de zile, spune directorul general Carlota Pi Amoros.

„Există o cerere nebunească pentru panouri fotovoltaice în Spania. A venit toamna și ne asigurăm clienții că vor avea panourile instalate până la iarnă. Acesta este un argument de vânzare foarte puternic”, a spus Carlota Pi Amoros.

Deficitul de mână de lucru este principalul obstacol care stă în calea industriei solare din Europa în acest moment. Însă acumularea de panouri fotovoltaice în portul Rotterdam, cel mai mare din Europa, are legătură și cu problemele de logistică. Perioade mari de așteptare sunt raportate la vămi în timp ce un deficit global de cipuri de computer face ca panourile să nu dispună de invertoarele de care au nevoie pentru a procesa electricitatea.

„Lucrurile nu arată prea bine în acest moment cu lanțul de aprovizionare. Nu avem nicio șansă să ne îndeplinim obiectivele climatice în următorii ani dacă aceste lipsuri întârzie creșterea industriei”, a spus Martin Schachinger, director la platforma germană de brokerager solar pvXchange Trading GmbH.

viewscnt
Afla mai multe despre
panouri fotovoltaice
criză energetică