Prăbușirea forintului obligă Ungaria să își schimbe atitudinea cu privire la aderarea la euro. Budapesta face pasul

Prăbușirea forintului obligă Ungaria să își schimbe atitudinea cu privire la aderarea la euro. Budapesta face pasul
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2022

Ungaria ar putea să solicite aderarea la ERM-2, anticamera zonei euro, în acest an sau anul următor, a declarat ministrul Finanțelor, Mihaly Varga, în contextul în care oficialii de la Budapesta încearcă să găsească modalități pentru a opri prăbușirea forintului care creează pagube economiei, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mihaly Varga a spus că Executivul de la Budapesta ar putea lua în considerare o solicitare de aderare la mecanismul ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.)., care blochează moneda unei țări într-un interval fix de schimb în raport cu moneda euro, dacă și când va ajunge la un acord referitor la deblocarea fondurilor europene, arată Agerpres.

Proprietarii de sere din Țările de Jos se tem că vor da faliment din cauza agravării crizei energetice CITEȘTE ȘI Proprietarii de sere din Țările de Jos se tem că vor da faliment din cauza agravării crizei energetice

Deși Varga a subliniat că aceasta nu înseamnă în mod necesar că Ungaria va adopta moneda euro în curând, simpla menționare a unor discuții cu privire la pași spre moneda unică reprezintă o modificare radicală de poziție din partea Guvernului condus de Viktor Orban. În repetate rânduri, atât premierul Viktor Orban cât și aliații săi au vorbit despre revizuirea statutului Ungariei de țară membră a Uniunii Europene, din cauza conflictelor cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept.

"ERM-2 este ceva ce orice persoană sănătoasă la cap, care se gândește la politica fiscală și cea monetară, trebuie să ia în considerare", le-a spus marți Mihaly Varga jurnaliștilor. Oficialul a adăugat însă că aderarea la euro nu se află în prezent pe agenda Guvernului ungar și că nu este "momentul oportun" pentru așa ceva.

Renault este deschis la ideea diminuării participației deținute la Nissan CITEȘTE ȘI Renault este deschis la ideea diminuării participației deținute la Nissan

Orice țară care dorește să adere la ERM-2 are nevoie de aprobarea miniștrilor de Finanțe din zona euro, a Băncii Centrale Europene și a ministerelor și băncilor centrale din țările non-euro care participă la ERM-2.

Aderarea la ERM-2 ar putea face Ungaria mai competitivă, dată fiind expunerea sa pe zona euro, a spus Varga. Acesta a adăugat că Guvernul de Budapesta examinează condițiile în care Croația a aderat la ERM-2, înainte de aderarea sa la zona euro.

Comentariile lui Varga vin după ce marți forintul ungar a coborât la un nou minim istoric, agravând pierderile de peste 13% înregistrate de moneda ungară în acest an, care fac din forint a treia monedă emergentă cu cele mai slabe performanțe, după peso-ul argentinian și lira turcească.

Polonezii au început să ardă gunoaie pentru a se încălzi CITEȘTE ȘI Polonezii au început să ardă gunoaie pentru a se încălzi

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deși toate satele membre UE, cu excepția Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puține țări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
euro