Prețul aluminiului este la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Prețul aluminiului este la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2021

Cotația aluminiului a urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, după lovitura de stat din Guineea, transmit Reuters și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Capitala Guineei, Conakry, era cuprinsă de haos duminică, după ce ofițeri din forțele speciale au anunțat că l-au capturat pe președintele Alpha Conde și că au dizolvat principalele instituții ale statului vest-african, scrie Agerpres.

eToro: Ethereum se apropie de maximele istorice. Twitter poate accepta bitcoin pentru bacșișuri digitale CITEȘTE ȘI eToro: Ethereum se apropie de maximele istorice. Twitter poate accepta bitcoin pentru bacșișuri digitale

Turbulențele din Guineea au sporit temerile privind furnizarea de bauxită, minereul din care se extrage peste 95% din producția mondială de aluminiu. Guineea este un producător major de bauxită, iar China importă din statul african mai mult de jumătate din această materie primă.

Cotația aluminiului a urcat anul acesta cu 40% la Bursa de la Londra. Oferta de aluminiu este supusă la presiuni, în special în China, cel mai mare producător mondial. Autoritățile de la Beijing au luat în vizor producția de aluminiu, care necesită un consum mare de energie, pe fondul luptei împotriva poluării și a problemelor în aprovizionarea populației cu electricitate. Presiunile împotriva producătorilor de aluminiu au continuat săptămâna aceasta în provincia Guangxi, un important centru de producție din sud-vestul Chinei.

Piața "poate fi serios perturbată" de situația din Guineea, a avertizat Oleg Deripaska, fondatorul firmei rusești Rusal.

În cursul zilei de luni, la Bursa London Metal Exchange prețurile la aluminiu au crescut cu 1,8% până la 2.775,50 dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din martie 2011, înainte de a se tranzacționa la 2.749 dolari.

Și titlurile Aluminum Corp of China au urcat cu 10% la Bursa de la Hong Kong.

Holde Agri Invest negociază achiziția a patru noi ferme CITEȘTE ȘI Holde Agri Invest negociază achiziția a patru noi ferme

Acțiunile Norsk Hydro au urcat luni la Bursa de la Oslo cu 5%, la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 13 ani, în timp ce titlurile Rusal au crescut la Bursa de la Moscova cu peste 4%, la un nivel record.

Compania norvegiană Norsk Hydro, care este un producător major de bauxită de la minele din Brazilia, a anunțat că monitorizează situația.

Aluminiul, un metal cu o larg utilizare, de la componente auto, la cutii pentru îmbutelierea băuturilor răcoritoare și electrocasnice, a avut o evoluție slabă la debutul pandemiei însă se bucură acum de o relansare a cererii consumatorilor pe măsură ce activitatea economică își revine.

În următori ani, analiștii se așteaptă la creșterea cererii pentru aluminiu, odată cu expansiunea vehiculelor electrice și a energiilor regenerabile. Această apreciere creează o oportunitate pentru producătorii care s-au confruntat timp de mai mulți ani cu prețuri scăzute și care deseori au fost nevoiți să vândă aluminiul în pierdere.

viewscnt
Afla mai multe despre
aliminiu
pret