Prețul energiei electrice - un nou nivel record

Prețul energiei electrice - un nou nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 aug 2022

Prețul de referință în Europa la energie electrică a depășit marți, pentru prima dată, pragul de 500 de euro pentru un Megawatt-oră, sporind presiunile asupra companiilor și gospodăriilor, în condițiile în care cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii pare să persiste și în 2023, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În Germania, prețul electricității pentru anul următor a urcat cu 6,4%, la 508 euro pentru un Megawatt-oră pe bursa European Energy Exchange AG. Este un avans de aproximativ 500% în ultimul an, determinat în special de reducerea livrărilor de gaze rusești, arată Agerpres.

Rusia a găsit o modalitate să-și acopere urmele în fața sancțiunilor occidentale - folosește un port obscur CITEȘTE ȘI Rusia a găsit o modalitate să-și acopere urmele în fața sancțiunilor occidentale - folosește un port obscur

În condițiile în care costurile cu energia continuă să crească, industria simte efectele negative. Nyrstar NV este cea mai recentă firmă afectată, marți anunțând închiderea topitoriei de zinc Budel din Țările de Jos - una dintre cele mai mari din Europa.

"Cu cât mai îndelungată va fi perioada în care aceste prețuri cresc, cu atât mai sever va fi impactul resimțit de economie. Magnitudinea creșterii și magnitudinea crizei nu sunt comparabile cu nimic din ce s-a întâmplat în ultimele decenii", a apreciat Daniel Kral, economist la Oxford Economics.

Țările europene se pregătesc pentru posibile penurii de energie în această iarnă, unele luând în calcul raționalizarea livrărilor către anumite industrii, pentru a se asigura că poate fi îndeplinită cererea esențială.

Seceta și căldura extremă din Europa au dus la reducerea debitelor râurilor și a rezervoarelor care sunt cruciale pentru furnizarea de energie hidro în unele țări.

Banca Angliei semnează cea mai mare majorare de dobândă din ultimii 27 de ani CITEȘTE ȘI Banca Angliei semnează cea mai mare majorare de dobândă din ultimii 27 de ani

În Germania, nivelul scăzut al râurilor ar putea agrava problemele de furnizare a energiei, deoarece deficiențele din transport vor afecta planurile Guvernului de a crește, temporar, utilizarea cărbunelui.

"Vedem deja efectele negative asupra industriei în urma continuării creșterii prețului gazelor. Și, după noua taxă pe gaze anunțată de Germania săptămâna aceasta, și gospodăriile vor simți presiunea", a avertizat Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
electricitate
pret