Prețul îngrășămintelor scade ca urmare a suprasaturației pieței pe fondul reducerii achizițiilor fermierilor

Prețul îngrășămintelor scade ca urmare a suprasaturației pieței pe fondul reducerii achizițiilor fermierilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 oct 2022

Prețurile la îngrășăminte scad în condițiile în care fermierii nemulțumiți de prețurile mari și-au amânat achizițiile, ceea ce a dus la declinul cererii și apariția unui fenomen de suprasaturație care dă peste cap piața pentru inputuri agricole, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La începutul acestui an prețurile la îngrășăminte au atins valori record, după ce sancțiunile impuse Belarusului, un important producător, și invazia rusească din Ucraina a dus la explozia prețurilor pentru îngrășăminte destinate culturilor agricole. Asta a determinat marii producători mondiali de îngrășăminte să își majoreze achizițiile și să transporte cantități mari de produse pentru a evita problemele de pe lanțurile de aprovizionare și restricțiile comerciale impuse pentru o serie de piețe precum Rusia, scrie Agerpres.

Percheziții DNA, inclusiv în biroul șefului ANPC, într-un dosar vizând suspiciuni de corupție la efectuarea unor controale la producători și mari retaileri CITEȘTE ȘI Percheziții DNA, inclusiv în biroul șefului ANPC, într-un dosar vizând suspiciuni de corupție la efectuarea unor controale la producători și mari retaileri

Astfel de măsuri au dus la majorarea stocurilor de îngrășăminte în unele regiuni importante iar fermierii nu mai cumpără îngrășăminte, o situație care afectează și mai mult piața. Această evoluție afectează atât SUA, un mare cumpărător de îngrășăminte și cel mai mare exportator mondial de porumb, cât și Brazilia, cel mai mare exportator mondial de soia boabe.

"Fermierii și-au redus achizițiile pentru acest input costisitor. Cererea mondială pentru amoniac, fosfat și potasă este în scădere comparativ cu situația din alți ani", a declarat Alexis Maxwell, analist la Bloomberg Intelligence.

Un index săptămânal care urmărește prețul la uree în New Orleans a scăzut cu 3,2% vineri, continuând un declin care durează de o lună, pe măsură ce fermierii americani așteaptă să vadă cât de mult vor coborî prețurile. Fermierii brazilieni amână și ei achizițiile, ceea ce duce la scăderea prețurilor pe măsură ce stocurile încep să se acumuleze.

Companiile din industria de îngrășăminte mizau pe faptul că fermierii vor cumpăra inputuri pentru culturile agricole, având în vedere prețurile ridicate la cereale. Însă pe măsură ce fermierii au văzut cum prețul produselor agricole scade, după ce a atins valori ridicate, și-au limitat chletuielile, revenind asupra deciziilor privind aplicarea de îngrășăminte, momentul livrărilor și impactul asupra recoltelor viitoare. De exemplu, chiar dacă cultivatorii de porumb trebuie să folosească azot în fiecare an, cei din SUA nu sunt nevoiți să facă acest lucru în perioada toamnei.

Brazilia, cel mai mare importator mondial de îngrășăminte, se confruntă cu o situație similară. Țara a importat cantități record de îngrășăminte în acest an pentru a se asigura că fermierii săi vor avea suficiente inputuri pentru a majora suprafețele cultivate.

"Ritmul record al importurilor din acest an a dus la umplerea depozitelor, astfel că Brazilia a fost nevoită să re-exporte surplusul ceea ce a pus presiuni asupra prețurilor interne și internaționale, pe măsură ce Brazilia va importa volume mai mici în a doua jumătate a anului", susține Maisa Romanello, analist la firma Safras & Mercado.

Prețurile la îngrășăminte în Brazilia au scăzut aproape la jumătate față de vârfurile atinse în luna aprilie, ceea ce îi face pe unii să se întrebe cât de mult pot scădea. "Fermierii văd cum prețurile scad și amână achizițiile", spune Jeferson Souza, analist la Agrinvest Commodities

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
îngrășăminte