Prețurile mondiale la alimente au atins un nou maxim istoric, în contextul războiului din Ucraina

Prețurile mondiale la alimente au atins un nou maxim istoric, în contextul războiului din Ucraina
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 apr 2022
Prețurile mondiale la alimente au atins un nou maxim istoric în martie, având în vedere că invazia Rusiei în Ucraina a perturbat piețele de cereale și uleiuri vegetale și a creat presiuni inflaționiste suplimentare.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Prețurile la alimente au crescut cu aproape 13% în martie, potrivit indicelui calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Astfel, prețurile "au făcut un salt uriaș către un nou maxim record de la începutul seriei în 1990", notează FAO.
Acțiunile americane au închis în creștere, după două ședințe roșii CITEȘTE ȘI Acțiunile americane au închis în creștere, după două ședințe roșii

Războiul a făcut ravagii în lanțurile de aprovizionare, perturbând fluxurile comerciale globale și alimentând panica legată de penuria de alimente de bază, cum ar fi grâul și uleiurile de gătit. Acest lucru a dus la o creștere record a prețurilor la alimente, în contextul în care scumpirile erau resimțite și înainte de începerea conflictului, scrie Bloomberg. 

Evoluția a contribuit la a șaptea creștere trimestrială consecutivă a prețurilor la alimente, cea mai lungă serie de de creșteri din 2008 încoace.
 
Porturile ucrainene sunt închise și multe nave evită regiunea, care generează aproximativ un sfert din comerțul cu cereale. Fermierii din Ucraina, cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume, vor reduce probabil drastic plantațiile, având în vedere că țara se străduiește să exporte ceea ce a produs deja. În alte părți ale lumii, prețurile ridicate la energie și la îngrășăminte cresc costurile de producție a alimentelor.
viewscnt
Afla mai multe despre
preturi alimente
fao
scumpiri
scumpire alimente
ucraina
rusia
inflatie