Proprietari portughezi de locuințe libere, forțați să găsească chiriași

Proprietari portughezi de locuințe libere, forțați să găsească chiriași
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2023

Guvernul portughez vrea să îi forțeze pe proprietarii de locuințe libere din întreaga țară să pună aceste locuințe la dispoziția chiriașilor pe termen lung, în ideea de a crește oferta de locuințe de pe o piață imobiliară care este inaccesibilă pentru mulți localnici, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Decizia face parte dintr-un pachet de măsuri aprobat la o reuniune a Cabinetului care a avut loc săptămâna trecută. Planul intitulat "mai multe locuințe" include și limitarea majorării chiriilor, inițiative destinate urgentării acordării autorizațiilor pentru noi construcții, o interdicție privind închirierea locuințelor pe termen scurt în orașe și încetarea așa-numitului program Golden Visa.

TABEL OMV Petrom: Ieftinire considerabilă a motorinei. Diferența față de prețul benzinei a coborât la 70 de bani CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom: Ieftinire considerabilă a motorinei. Diferența față de prețul benzinei a coborât la 70 de bani

În replică, proprietarii de locuințe și investitorii susțin că obligarea oamenilor să își închirieze locuințelor încalcă dreptul la proprietatea privată prevăzut în constituție. Guvernul de la Lisabona nu a oferit încă detaliile cu privire la modul în care intenționează să își pună în aplicare politicile, scrie Agerpres.

"În mod clar este neconstituțional", spune doctorul Luis Menezes Leitao, președintele Asociației proprietarilor din Lisabona. Menezes Leitao, care este și profesor de drept, susține că Guvernul ar trebui să îi lase în pace pe proprietari și să se concentreze în schimb pe construirea mai multor locuințe cu prețuri accesibile.

Separat, Asociația dezvoltatorilor și investitorilor imobiliari din Portugalia a dar publicității un comunicat în care a calificat închirierea forțată drept "un atac" la adresa proprietății private.

Cu toate acestea, ministrul portughez pentru Locuințe, Marina Goncalves, a apărat inițiativa ca o modalitate de a reduce o criză de spații de locuit, care a dus chiriile la valori record, în special în capitala Lisabona. Potrivit Marinei Goncalves, locuințele de vacanță nu vor fi vizate în condițiile în care Executivul estimează că există aproximativ 730.000 de locuințe libere în Portugalia.

"O locuință neocupată trebuie folosită în scopul pentru care a fost creată", a spus Marina Goncalves într-un interviu pentru postul de televiziune SIC. Chiar dacă inițiativa are nevoie de ajustări, Goncalves a subliniat că măsura este una legală. Dreptul la proprietatea privată "nu este pus sub semnul întrebării", a spus Goncalves.

Propunerile Guvernului portughez privind locuințele vor fi supuse dezbaterii publice până la data de 16 martie, când Cabinetul va vota forma lor finală. O parte dintre măsuri trebuie trecute și prin Parlament, unde Guvernul socialist deține majoritatea.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, în 2021 aproximativ 78% din locuitorii Portugaliei trăiau într-o locuință proprietate personală, iar restul în chirie. Salariul mediu din Portugalia este unul din cele mai mici din Europa Occidentală.

viewscnt
Afla mai multe despre
portugalia
case
chiriasi