Robert Holzmann, BCE: Ar fi prea devreme să reducem dobânzile în trimestrul doi din 2024

Robert Holzmann, BCE: Ar fi prea devreme să reducem dobânzile în trimestrul doi din 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 nov 2023

Banca Centrală Europeană nu va reduce dobânzile în trimestrul doi din 2024, a declarat Robert Holzmann, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, iar așteptările piețelor pentru o reducere sunt premature, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

Poate că BCE nu a ajuns încă la finalul campaniei sale de majorare a dobânzilor deoarece perspectivele privind inflația atrag după sine incertitudini legate de dinamica salariilor și a prețurilor alimentelor, a spus Holzmann, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Austriei.

Ungaria reintroduce Golden Visa, regulă scoasă anterior după acuzații de corupție CITEȘTE ȘI Ungaria reintroduce Golden Visa, regulă scoasă anterior după acuzații de corupție

El a numit predicțiile piețelor referitoare la relaxarea politicii monetare a BCE ca fiind speculații, scrie Agerpres.

"Va fi la un moment dat. Încă încercăm să comunicăm, nu cred că suntem deja la capătul drumului", a explicat oficialul BCE.

Holzmann, care are o poziție de tip "hawk" (șoim - n. r.), susținând necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menține inflația sub control, a făcut declarațiile ca răspuns la estimările de pe piață privind o reducere a dobânzii de un punct procentual anul viitor, pe fondul încetinirii economiei.

Oficialii BCE au început să discute momentul potențialelor reduceri de dobânzi, iar discuțiile au produs deja reacții.

Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a apreciat că oficialii ar putea lua în considerare relaxarea politicii monetare în semestrul doi din 2024, deși colegul său german, Joachim Nagel, a respins vehement o astfel de perspectivă.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, declara săptămâna trecută că orice astfel de reducere nu va avea loc "în următoarele trimestre". Ținta BCE este o rată a inflației de 2% spre finalul lui 2025 și o stagnare în jur de 3% în cea mai mare parte a anului viitor.

La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituției, subliniind că cele mai recente date arată că inflația încetinește ușor spre ținta de 2%. Astfel, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanda