Rusia nu mai vinde diamante în încercarea de a opri declinul prețurilor

Rusia nu mai vinde diamante în încercarea de a opri declinul prețurilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 sep 2023

Gigantul minier rus Alrosa a stopat vânzarea de diamante pe o perioadă de două luni, în încercarea de a opri declinul accelerat al prețurilor, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cererea de diamante la nivel mondial s-a redus după pandemie, pe măsură ce consumatorii au direcționat cheltuielile spre călătorii și experiențe. Însă, tendința de scădere a prețurilor s-a accelerat în ultimele săptămâni iar cumpărătorii din India, cei mai importanți clienți pentru diamantele brute, au pus presiune asupra marilor grupuri miniere să reducă oferta.

VIDEO Explozia cu victime de pe șantierul autostrăzii Moldovei. Transgaz: Constructorul nu a respectat avizul de amplasament și nu a avut aprobare pentru a reloca o conductă de gaze CITEȘTE ȘI VIDEO Explozia cu victime de pe șantierul autostrăzii Moldovei. Transgaz: Constructorul nu a respectat avizul de amplasament și nu a avut aprobare pentru a reloca o conductă de gaze

Astfel, Rusia - care controlează grupul Alrosa a decis să oprească vânzările de diamante brute până în luna noiembrie, a informat miercuri Bloomberg citând un comunicat trimis clienților de grupul rus. "Ne așteptăm ca această decizie să aibă un efect de stabilizare, ajutând la echilibrarea pieței, și să consolideze stabilitatea lanțului de aprovizionare", se arată în comunicatul Alrosa.

Decizia grupului rus vine după o solicitare formulată la începutul acestei luni de influenta asociație a exportatorilor de bijuterii din India, țară unde aproximativ 90% din diamantele lumii sunt tăiate, șlefuite sau tranzacționate, către companiile care se ocupă cu mineritul de diamante să reducă oferta, scrie Adevarul.

În paralel, însă, grupul minier sud-african De Beers, rivalul Alrosa, a decis să continue cu vânzările de diamante dar oferă clienților posibilitatea de a respinge diamantele pe care au convenit deja să le preia, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar. Compania a oferit deja clienților posibilitatea de a amâna achizițiile pentru anumite diamante până la finele acestui an, au adăugat sursele.

Alrosa, grup controlat de statul rus, este vizat de sancțiunile americane și britanice care au fost impuse după debutul invaziei rusești în Ucraina. Vânzările Alrosa au avut de suferit imediat după ce au fost anunțate sancțiunile americane, dar ulterior și-au revenit prin redirecționarea volumelor spre Asia, în special spre India.

Săptămâna trecută un oficial belgian a spus că o interdicție referitoare la importurile de diamante rusești ar urma să fie convenită de grupul statelor puternic industrializate (G7) în următoarele săptămâni.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
diamante
pret