Shell a înregistrat un profit trimestrial record, susținut de creșterea prețului la petrol și gaze

Shell a înregistrat un profit trimestrial record, susținut de creșterea prețului la petrol și gaze
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 mai 2022
Gigantul petrolier Shell a anunțat cel mai mare profit trimestrial din istoria sa, datorită creșterii prețurilor la petrol și gaze, potrivit Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
 
Shell a înregistrat un profit ajustat de 9,13 miliarde de dolari în ianuare-martie. Spre comparație, compania a avut un rezultat de 3,23 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului precedent și de 6,4 miliarde de dolari în ultimul trimestru din 2021.
Popeyes continuă extinderea în România CITEȘTE ȘI Popeyes continuă extinderea în România

Volatilitatea mare a prețurilor la materiile prime a condus la majorarea rezultatelor din tranzacționare.

Pentru prima dată, Shell a raportat și câștigurile diviziei sale de energie regenerabilă și soluții energetice. Divizia, care este relativ mică în prezent, dar care va fi esențială pentru a convinge investitprii că Shell poate face o tranziție profitabilă către energia curată, a înregistrat un profit net ajustat de 344 milioane de dolari, față de o pierdere de 102 milioane de dolari cu un an înainte.  
 
Compania a anunțat, de asemenea, că intenționează să își majoreze dividendele cu aproximativ 4%, la 0,25 dolari pe acțiune pentru primul trimestru.
 
Referitor la programul de răscumpărare de acțiuni de 8,5 miliarde de dolari, anunțat pentru prima jumătate a anului, Shell a declarat că a finalizat răscumpărări de 4 miliarde de dolari până în prezent. Restul de 4,5 miliarde de dolari sunt programate să fie finalizate înainte de anunțarea rezultatelor din al doilea trimestru.
 
Rezultatele Shell sunt în linie cu profiturile extraordinare înregistrate în întreaga industrie a petrolului și gazelor, chiar și în condițiile în care multe companii mari din domeniul energiei înregistrează deprecieri masive ale activelor ca urmare a ieșirii din Rusia, notează CNBC.
 
Rivalul britanic BP a anunțat marți că intenționează să majoreze răscumpărările de acțiuni, după ce profitul net din primul trimestru a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. 
 
Shell a confirmat că a ieșirea din Rusia i-a adus o lovitură de 3,9 miliarde de dolari. Compania a avertizat anterior că retragerea de pe piața rusă ar putea rezulta într-o depreciere a activelor de 4 - 5 miliarde de dolari.
viewscnt
Afla mai multe despre
shell
profit shell
rezultat shell