Siemens Energy obține garanții de împrumut de 15 miliarde euro pentru a-și consolida finanțele

Siemens Energy obține garanții de împrumut de 15 miliarde euro pentru a-și consolida finanțele
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 nov 2023

Siemens Energy a obținut un acord de garanții de împrumut în valoare de 15 miliarde de euro de la guvernul german, de la cel mai mare acționar al său, conglomeratul industrial Siemens, și de la un consorțiu de bănci, în contextul în care se confruntă cu pierderi masive la divizia sa de turbine eoliene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Băncile comerciale vor oferi Siemens Energy garanții de împrumut în valoare de 12 miliarde de euro, susținute de contragaranții guvernamentale de 7,5 miliarde de euro, a declarat, marți, ministerul german al Economiei, citat de Bloomberg.

Garanțiile vor permite Siemens Energy să concureze pentru noi contracte, după ce opțiunile sale de finanțare s-au redus.

Diminuarea inflației lasă loc unei reveniri economice fragile în Europa de Est CITEȘTE ȘI Diminuarea inflației lasă loc unei reveniri economice fragile în Europa de Est

Alte aproximativ 3 miliarde de euro vor proveni de la “alte părți interesate”, potrivit unui comunicat al ministerului. Acestea includ grupul Siemens, principalul acționar al companiei, care va cumpăra un pachet nespecificat de acțiuni la o filială indiană a Siemens Energy, în schimbul sumei de aproximativ 2 miliarde de euro.

Siemens va acoperi, de asemenea, o tranșă de pierderi inițiale de 1 miliard de euro pentru garanțiile de împrumut ale băncilor.

Acordul pune capăt unor săptămâni de negocieri cu privire la sprijinirea Siemens Energy, care a declarat că are nevoie de ajutor pentru a obține noi contracte de mare anvergură pentru diviziile de gaze și energie.

În timp ce aceste unități sunt profitabile, o serie de pierderi înregistrate la divizia de turbine eoliene, Siemens Gamesa, a pus la grea încercare bilanțul companiei.

Acțiunile Siemens Energy s-au prăbușit cu 40% la finele lunii trecute, după ce a anunțat că Gamesa a încetat să accepte noi contracte pentru anumite platforme onshore și că încearcă să obțină garanții de credite pentru a putea prelua noi proiecte majore.

Discuțiile cu guvernul au început după ce ratingul de credit al Siemens Energy a fost retrogradat în această vară, iar Siemens a indicat că nu mai este dispusă să ajute compania.

Săptămâna trecută, cancelarul german, Olaf Scholz, a sporit presiunile asupra Siemens pentru ca aceasta să accepte un acord și a declarat că guvernul consideră Siemens Energy ca fiind esențială pentru tranziția națiunii către energia regenerabilă.

Acordul mai are nevoie de aprobarea oficială a guvernului de la Berlin, precum și a consiliilor de administrație ale Siemens Energy și Siemens. Siemens Energy va publica miercuri rezultatele trimestriale și o actualizare a costurilor estimate pentru problemele legate de turbinele produse de Gamesa.

În august, compania a declarat că problemele tot mai mari legate de turbinele care funcționează defectuos și contractele neprofitabile vor duce la o pierdere netă de 4,5 miliarde de euro în acest an.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
siemens energy
siemens gamesa renewable energy
prabusire actiuni
garantii de stat siemens