Sondaj Bloomberg: Acțiunile globale ar putea crește cu 10% anul viitor, după cel mai mare declin din 2008

Sondaj Bloomberg: Acțiunile globale ar putea crește cu 10% anul viitor, după cel mai mare declin din 2008

Foto dreamstime.com

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 dec 2022
Unii dintre cei mai mari investitori din lume preconizează că acțiunile globale vor înregistra anul viitor creșteri de două cifre, o revenire după cele mai mari pierderi din 2008 încoace.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Pe fondul optimismului recent că inflația a ajuns la punctul maxim - și că Rezerva Federală ar putea începe în curând să își schimbe tonul agresiv - 71% dintre respondenții unui sondaj Bloomberg News se așteaptă ca acțiunile să crească, față de 19% care prognozează scăderi. În cazul celor care prevăd creșteri, avansul mediu estimat este de 10%.

Sondaj Bloomberg: Acțiunile globale ar putea crește cu 10% anul viitor, după cel mai mare declin din 2008
 
Sondajul realizat în rândul a 134 de administratori de fonduri relevă opiniile unor investitori importanți, printre care BlackRock, Goldman Sachs Asset Management și Amundi. Sondajul oferă și o perspectivă asupra marilor obstacole cu care aceștia se așteaptă să se confrunte în 2023, după ce inflația, războiul din Ucraina și băncile centrale agresive au afectat randamentele acțiunilor în acest an.

Apple extinde vânzările de piese de schimb pentru iPhone în Europa și permite clienților să își repare singuri dispozitivele, după presiuni CITEȘTE ȘI Apple extinde vânzările de piese de schimb pentru iPhone în Europa și permite clienților să își repare singuri dispozitivele, după presiuni

Piața bursieră ar putea fi deraiată din nou de o inflație încăpățânată sau de o recesiune profundă. Acestea sunt principalele motive de îngrijorare pentru anul viitor, citate de 48% și, respectiv, 45% dintre participanți. Acțiunile ar putea, de asemenea, să atingă noi minime la începutul anului 2023, mulți dintre managerii de fonduri considerând că evoluțiile pozitive vor avea loc mai probabil spre a doua jumătate a anului.

"Chiar dacă s-ar putea să ne confruntăm cu o recesiune și o scădere a profiturilor, am decontat deja o parte din acestea în 2022", a declarat Pia Haak, director de investiții la Swedbank Robur, cel mai mare manager de fonduri din Suedia. 
 
Chiar și după o revenire recentă, indicele MSCI All-Country World este pe cale să aibă cel mai prost an de la criza financiară globală din 2008. Indicele S&P 500 va încheia probabil anul 2022 cu o performanță la fel de slabă.
 
Criza energetică din Europa și semnele de încetinire a creșterii economice au ținut în frâu prețurile acțiunilor, chiar și în condițiile în care China începe să atenueze unele dintre restricțiile dure impuse de Covid. 
 
Sondajul Bloomberg a fost realizat de reporteri care au contactat manageri de fonduri și responsabili de strategie de la marile firme de investiții, între 29 noiembrie și 7 decembrie. Anul trecut, un sondaj similar a prezis că înăsprirea agresivă a politicilor băncilor centrale va fi cea mai mare amenințare pentru acțiuni în 2022.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni globale
actiuni 2023
predictii 2023
bloomberg
sondaj 2023