SUA iau în calcul emiterea de obligațiuni pe 50-100 de ani, după ce costurile de finanțare au atins minime record

SUA iau în calcul emiterea de obligațiuni pe 50-100 de ani, după ce costurile de finanțare au atins minime record
scris 18 aug 2019

Cu dobânzile pentru datoria pe 30 de ani aflate la minime record, Statele Unite ale Americii readuc în dezbatere ideea contractării unor împrumuturi pe perioade încă și mai îndelungate.

Trezoreria SUA a transmis, vineri, că vrea să afle opinia investitorilor cu privire la emiterea de obligațiuni cu maturități de 50 sau chiar 100 de ani, mult peste scadența maximă actuală, de 30 de ani, scrie Bloomberg.

Potrivit Trezoreriei, o decizie în acest sens nu a fost încă luată, consultarea având rolul “de a împrospăta percepția instituției asupra apetitului din piețe”. Autoritățile de la Washington au propus și în 2017 extinderea maturităților pentru datoria federală, însă ideea a fost întâmpinată cu reticență de investitori.

Semn de recesiune: Curba randamentelor obligațiunilor s-a inversat pentru prima oară de la criza din 2008. “Toate perspectivele sunt sumbre” CITEȘTE ȘI Semn de recesiune: Curba randamentelor obligațiunilor s-a inversat pentru prima oară de la criza din 2008. “Toate perspectivele sunt sumbre”

“E o idee care din când în când revine în atenție. De fiecare dată, însă, se ajunge la concluzia că nu există suficientă cerere pentru asemenea maturități, sau cel puțin nu a existat în trecut”, spune Gennadiy Goldberg, analist la TD Securities.

Anunțul Trezoreriei vine într-un context în care randamentul obligațiunilor SUA pe 30 de ani a coborât sub 2% în această săptămână și a atins un nou minim record. În același timp, state ca Austria și Spania au extins maturitățile obligațiunilor la 50 și chiar 100 de ani.

Costurile SUA cu finanțarea au crescut ușor în urma anunțului Trezoreriei. Randamentul obligațiunilor pe 30 de ani a urcat cu până la 8 puncte de bază vineri, la 2,05%, în timp ce spread-ul de dobândă dintre datoria pe 30 de ani și titlurile pe 2 ani a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni.

Principala provocare pentru Trezorerie constă în oferirea unui randament suficient de atractiv pentru ca investitorii, în principal fonduri de pensii și instituții de credit, să cumpere obligațiuni cu scadențe mari, fără ca acest lucru să afecteze prea mult costurile pentru contribuabili.  

Potrivit lui Bruno Braizinha, director la Bank of America, o eventuală emisiune de obligațiuni pe 50 de ani ar trebui să ofere un randament mai mare cu 10 până la 30 de puncte de bază comparativ cu obligațiunile pe 30 de ani.

SUA iau în calcul emiterea de obligațiuni pe 50-100 de ani, după ce costurile de finanțare au atins minime record

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
obligatiuni
maturitate
scadenta
extindere
datorie termen lung
randamente record