Suedia, renumită pentru iernile lungi și lipsite de lumina soarelui, înregistrează un adevărat boom al energiei fotovoltaice

Suedia, renumită pentru iernile lungi și lipsite de lumina soarelui, înregistrează un adevărat boom al energiei fotovoltaice
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2022

Suedia, o țară scandinavă renumită pentru iernile sale lungi și lipsite de lumina soarelui, înregistrează în prezent un adevărat boom al energiei fotovoltaice, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Folosirea energiei soarelui, indiferent cât de mică, a devenit cea mai rapidă soluție pentru a acoperi golul lăsat de închiderea a două reactoare nucleare din sudul Suediei, unde sunt amplasate cele mai mari orașe și centre industriale din această țară. În condițiile în care apar probleme în aprovizionarea cu electricitate, iar consumatorii sunt interesați să își obțină energie verde la prețuri stabile, energia fotovoltaică se extinde la fel de rapid ca și cea eoliană, iar dezvoltatorii încep să pună panouri fotovoltaice pe acoperișuri și terenurile neutilizate din zonele populate, scrie Agerpres.

Elon Musk a ieșit din clubul select în care era singurul membru, după ce a pierdut o sumă uriașă anul acesta CITEȘTE ȘI Elon Musk a ieșit din clubul select în care era singurul membru, după ce a pierdut o sumă uriașă anul acesta

Chiar dacă lipsa luminii soarelui este un obstacol, fiecare kilowatt generat de noile capacități va duce la reducerea importurilor din Europa, unde prețurile sunt de trei ori mai mari decât în Suedia. În plus, proiectele fotovoltaice sunt construite rapid pentru că dezvoltatorii încheie acorduri directe de vânzare de electricitate cu consumatorii și nu sunt dependenți de sprijinul guvernului, susține Harald Overholm, director general la Alight AB, care luna aceasta a demarat cel mai mare parc fotovoltaic din Suedia.

Companiile mizează pe o extindere rapidă, ceea ce ar duce capacitatea fotovoltaică totală din Suedia la 2 Gigawați în acest an. Asta ar fi echivalentul celor două reactoare nucleare din Ringhals, care au fost oprite în 2020, și ar permite Suediei să recupereze decalajul față de Danemarca, un pionier al industriei fotovoltaice în regiune.

"Suntem foarte buni la încheierea de contracte directe cu partenerii comerciali care utilizează energia electrică și asta ne stimulează dezvoltarea", apreciază Harald Overholm.

Iarna care tocmai a trecut a scos în evidență gaura lăsată de închiderea celor două reactoare nucleare. Chiar dacă energia hidro și cea eoliană au ținut costul electricității sub control pentru consumatorii din zonele slab populate din nordul Suediei, lipsa de capacități de generare a forțat regiunile din sudul Suediei să importe electricitate. Sudul Suediei este locul unde sunt amplasați marii consumatori de electricitate, cum este producătorul de oțel SSAB AB sau cel de hârtie Stora Enso Oyj, iar cererea și prețurile mari nu au fost suficiente pentru a urgenta procesul de autorizare pentru noi turbine eoliene sau extinderea rețelelor. Municipalitățile și gospodăriile rămân sceptice când vine vorba de marile turbine eoliene și infrastructura energetică foarte vizibilă din zonele dens populate.

Dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice nu se confruntă cu aceeași problemă. Ei folosesc terenuri care nu sunt utilizate sau instalează panouri fotovoltaice pe acoperișuri, astfel că aceste echipamente se integrează mai ușor cu mediul. În plus, majoritatea marilor proiecte au încheiat acorduri pe termen lung de vânzare de electricitate cu clienții care sunt suficiente pentru a le permite dezvoltatorilor să ajungă la punctul de "break even" (momentul în care câștigurile ajung la egalitate cu pierderile - n. r.), chiar și fără subvenții guvernamentale. În consecință, cumpărătorii sunt mai puțin expuși la o piață foarte volatilă.

"Energia solară este de două ori mai populară decât cea eoliană în sondajele de opinie din Suedia. Nu deranjează, creează mai multă biodiversitate, nu exclude folosirea terenului în alte scopuri pe termen lung, nu schimbă peisajul și nu creează niciun fel de zgomot, sunt foarte puține motive pentru care să te opui", spune Harald Overholm.

Cu toate acestea, dezvoltatorii se confruntă cu o mare problemă, lipsa soarelui. În timpul lunii decembrie, sudul Suediei beneficiază de aproximativ jumătate din lumina soarelui de care se bucură Munchen-ul și un sfert comparativ cu Madridul. Asta înseamnă că un megawatt de capacitate de energie fotovoltaică din Suedia poate produce doar aproximativ 14% din electricitatea produsă de un megawatt de capacitate nucleară care lucrează non stop în lunile de iarnă întunecate, când cererea de electricitate atinge vârful. Acesta este motivul pentru care industria fotovoltaică din regiunea scandinavă este cu mult în urma giganților europeni, precum Germania, care are capacități fotovoltaice de 55 de Gigawați, sau Spania, cu 16 Gigawați.

viewscnt
Afla mai multe despre
suedia
energia fotovoltaică