Trump va declara urgență națională din cauza coronavirusului - surse

Trump va declara urgență națională din cauza coronavirusului - surse
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 mar 2020

Președintele SUA, Donald Trump, va declara stare de urgență națională din cauza epidemiei de coronavirus, invocând o lege care va permite acordarea de fonduri financiare suplimentare statelor federale, scrie Bloomberg, care citează două persoane la curent cu situația.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Trump a anunțat că va ține o conferință de presă în Washington astăzi, la ora locală 15:00.

În cursul dimineții, președintele american a discutat pe tema pandemiei cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Cei doi au convenit să organizeze o conferință video cu șefi de stat din întreaga lume luni, pentru a coordona eforturile privind dezvoltarea unui vaccin, precum și pentru a găsi o modalitate de răspuns la efectele economice.

OMS anunță oficial - peste 5.000 de morți din cauza coronavirus. Europa este de acum \ CITEȘTE ȘI OMS anunță oficial - peste 5.000 de morți din cauza coronavirus. Europa este de acum "epicentrul" pandemiei

Liderul SUA este presat să acționeze în fața crizei provocate de noul coronavirus (Covid-19), pe măsură ce guvernatorii și primarii din statele americane intensifică măsurile de prevenție, precum închiderea școlilor și anularea evenimentelor publice.

Invocarea Legii Stafford (Robert T. Stafford Disaster Relief and Emergency Assistance Act, sau Stafford Act) și declararea situației de urgență la nivel național ar permite guvernului să acceseze resurse suplimentare pentru combaterea virusului și ar marca un moment de cotitură simbolic pentru Trump, care a comparat, în mai multe rânduri, coronavirusul cu gripa sezonieră și a insistat că administrația sa are focarul sub control.

Acțiunile de pe Wall Street, care se apreciau cu 4% în cursul dimineții, și-au încetinit avansul la sub 2%, după ce ieri s-au prăbușit cu 10%, cel mai amplu declin din 1987. Randamentele titlurilor de stat au crescut, după ce Trezoreria SUA a anunțat achiziții de obligațiuni de 37 miliarde de dolari.

Senatorii democrați i-au cerut lui Trump să invoce Legea Stafford și alte legi pentru gestionarea dezastrelor și a altor situații de urgență, pentru a debloca fonduri de peste 42 miliarde de dolari pentru statele americane.

Declararea stării de urgență ar permite, de asemenea, statelor să ceară o cotă federală de 75% pentru cheltuieli cu lucrătorii sanitari, teste și echipamente medicale, printre altele, potrivit unei scrisori a senatorilor democrați, adresată lui Trump.

Casa Albă a declarat stare de urgență doar în câteva rânduri în ultimii 60 de ani și doar două au vizat focare de boală – în 2000, când Bill Clinton a declarat situație de urgență în New York și New Jersey, ca răspuns la virusul West Nile.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
sua
stare urgenta
urgenta nationala
coronavirus
pandemie
epidemie