Turcia se pregătește de noi creșteri ale inflației

Turcia se pregătește de noi creșteri ale inflației
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2024

În ianuarie, inflația lunară din Turcia a înregistrat probabil cel mai mare salt din vară încoace, o accelerare care ar putea pune la încercare hotărârea noului șef al băncii centrale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe fondul unei creșteri puternice a salariului minim și a ajustărilor fiscale guvernamentale, datele care vor fi publicate luni vor arăta probabil că în ianuarie, față de luna precedentă, creșterea prețurilor s-a accelerat la 6,5%, după cinci scăderi lunare consecutive, potrivit prognozei mediane dintr-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiștilor.

Spania a obținut anul trecut venituri record din turism CITEȘTE ȘI Spania a obținut anul trecut venituri record din turism

În luna decembrie, Banca Centrală a Turciei a majorat joi rata dobânzii cheie cu 250 de puncte de bază, până la 42,5%, așa cum era de așteptat, în contextul în care se confruntă cu ani de inflație în creștere, dar a promis că va pune capăt cât mai curând posibil ciclului agresiv de înăsprire a dobânzii, scrie Adevărul.

Unii analiști au spus că încă o majorare a ratei este în cărți după șapte luni consecutive de înăsprire.

Banca centrală a majorat rata repo la o săptămână, deschide noua filă cu 3.400 de puncte de bază din iunie, când președintele Tayyip Erdogan l-a numit pe fostul bancher de pe Wall Street Hafize Gaye Erkan în funcția de guvernator pentru a conduce o pivotare bruscă spre politici mai ortodoxe.

După ce joi a înjumătățit ritmul, a sugerat că este și mai aproape de linia de sosire, afirmând că se așteaptă să „încheie ciclul de înăsprire cât mai curând posibil”.

Înăsprirea monetară „va fi menținută atât timp cât va fi necesar pentru a asigura o stabilitate susținută a prețurilor”, a adăugat aceasta, repetând că politica este „semnificativ aproape de nivelul necesar pentru a stabili cursul dezinflației”.

Lira turcească a fost în mare parte stabilă după această măsură, care aduce rata de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. De asemenea, majorarea duce ratele reale în teritoriu pozitiv, pe baza așteptărilor privind inflația de la sfârșitul anului 2024.

CVC Capital Partners pregătește listarea rețelei de parfumerii Douglas, cu magazine și în România CITEȘTE ȘI CVC Capital Partners pregătește listarea rețelei de parfumerii Douglas, cu magazine și în România

Toți cei 12 respondenți la un sondaj Reuters se așteptau la o trecere la 42,5%. Aceștia au prognozat un pic mai multă înăsprire a politicii la începutul anului viitor, înainte de a se relaxa în a doua jumătate a anului.

Banca centrală se așteaptă ca inflația să crească de la aproape 62% luna trecută la 70-75% în luna mai, înainte de a scădea la aproximativ 36% până la sfârșitul anului viitor, pe măsură ce înăsprirea politicii monetare va răci prețurile.

Selva Demiralp, profesor la Universitatea Koc din Istanbul și fost economist al Rezervei Federale, a declarat că nivelul politicii ar putea fi suficient pentru a ține în frâu inflația dacă banca evită relaxarea prematură și dacă anul viitor capitalul continuă să intre în Turcia.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
dobanda