UE are în plan o ″intervenție de urgență″ contra scumpirilor la energie. Propunere de plafonare a prețurilor la nivel european

UE are în plan o ″intervenție de urgență″ contra scumpirilor la energie. Propunere de plafonare a prețurilor la nivel european
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 aug 2022

Uniunea Europeană are în plan o intervenție de urgență în vederea temperării scumpirilor galopante la energie, a anunțat președintele Executivului de la Bruxelles, Ursula von der Leyen.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Prețurile enorme la electricitate expun acum limitările designului pieței europene. Acesta a fost dezvoltat în circumstanțe și cu scopuri cu totul diferite. De aceea lucrăm în prezent la o intervenție de urgență și la o reformă structurală a pieței de electricitate″, a spus Leyen la un summit desfășurat în Slovenia, potrivit Bloomberg.

FOTO Chinezii de la BYD au anunțat modelele cu care intră în Europa: două SUV-uri și o limuzină CITEȘTE ȘI FOTO Chinezii de la BYD au anunțat modelele cu care intră în Europa: două SUV-uri și o limuzină

Luni, prețul energiei electrice din Germania cu livrare anul viitor, de referință în Europa, a depășit pragul de 1.000 euro/MWh pentru prima dată în istoria pieței europene, pe fondul intensificării crizei energetice de pe continent

Avansul fără precedent al prețurilor la energie, care au crescut de aproape 10 ori comparativ cu anul trecut, a alimentat inflația și a sporit povara economică asupra companiilor și gospodăriilir populației. Tot mai multe state membre cer plafonarea prețurilor la nivelul întregii UE, iar președinția cehă a Consiliului European intenționează să convoace o întrunire de urgență a miniștrilor Energiei din Uniune pe 9 septembrie.

TABEL Chiriile la apartamente cresc accelerat. La fel și cererea. La ce prețuri s-a ajuns CITEȘTE ȘI TABEL Chiriile la apartamente cresc accelerat. La fel și cererea. La ce prețuri s-a ajuns

Detaliile exacte ale planului de intervenție al UE se află încă în faza de concepție, iar mai mulți diplomați europeni au declarat pentru Bloomberg că Comisia Europeană ar putea oferi un plan amănunțit cel mai devreme în cursul acestei săptămâni.

Pe lângă că Rusia continuă să ″sugrume″ livrările de gaze către UE, o altă presiune pe prețurile energiei electrice vine de la înmulțirea întreruperilor accidentale de producție la centralele europene, cum ar fi reactoarele nucleare din Franța.

Dolarul a urcat la maximul ultimilor 20 de ani față de un coș de valute CITEȘTE ȘI Dolarul a urcat la maximul ultimilor 20 de ani față de un coș de valute

Premierul ceh Petr Fiala caută în prezent sprijin printre omologi pentru planul său de plafonare europeană a prețurilor, intenționând să abordeze acest subiect inclusiv cu cancelarul german Olaf Scholz.

″Prețurile mari la energie sunt o problemă a întregii Europe, care trebuie abordată la nivel european. Înaintea întrunirii miniștrilor Energiei, vrem să găsim soluții de ajutorare a populației și a firmelor asupra cărora să ne putem pune de acord cu alți lideri europeni″, a scris Fiala pe contul său de Twitter.

Germania anunță că vrea extinderea UE și dispariția dreptului de veto CITEȘTE ȘI Germania anunță că vrea extinderea UE și dispariția dreptului de veto

Potrivit ministrului Industriilor și Comerțului de la Praga, Jozef Sikela, Cehia propune plafonarea europeană a prețurilor la gaze naturale utilizate pentru producția de energie electrică.

″De asemenea, putem deschide subiectul certificatelor CO2, așa cum au făcut și alte state membre în trecut, certificatele fiind și ele o componentă majoră a prețului total la energie. Putem deschide subiectul reglementării pieței, adică al decuplării totale a prețurilor (cel al energiei, de cel al gazelor – n.r.)″, a explicat Sikela.

FOTO Meta Estate Trust s-a listat la bursă CITEȘTE ȘI FOTO Meta Estate Trust s-a listat la bursă

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene "să decupleze prețul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent. România a reiterat în ultima parte a lunii iulie, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei de la Bruxelles la care s-a decis reducerea cu 15% a consumului de gaze în Europa, revizuirea regulilor comunitare ale pieței de energie din UE astfel încât prețul de închidere al  tranzacțiilor spot să nu mai fie prețul energiei celei mai scumpe, care în momentul de față este cea produsă din gaze naturale, sistemul scumpind artificial electricitatea în Uniune. Statul român mai făcuse această propunere, alături de alte țări membre, și în decembrie anul trecut.

Statele membre UE au pus deja deoparte circa 280 miliarde euro pentru a finanța măsuri de reducere a facturilor la energie și gaze pentru populație și firme, de la tăieri de taxe la subvenții, însă există riscul ca suma să fie prea mica pentru magnitudinea crizei. Guvernele au început totodată să ia măsuri de limitare a consumului de energie, Germania interzicând iluminatul exterior al clădirilor și reducând temperaturile de încălzire, pentru atingerea țintei voluntare propuse de Comisia Europeană, de scădere cu 15% a consumului de gaze.

FOTO Castelul Dărăscu-Enigărescu din Viforâta, cu turn central de forma donjonului medieval - la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO Castelul Dărăscu-Enigărescu din Viforâta, cu turn central de forma donjonului medieval - la vânzare

Sâmbătă, premierul belgian Alexander de Croo a avertizat că reducerile de taxe nu mai pot fi o soluție de rezolvare a crizei scumpirilor galopante la energie și a cerut plafonarea prețurilor, avertizând că, dacă blocul comunitar nu va ajunge la un acord în acest sens, Belgia va acționa în mod individual, prin măsuri luate la nivel național.

Asta în condițiile în care Franța s-a declarant sceptică săptămâna trecută la idea impunerii de limite prețurilor la energie, arătând că situația sa este diferită de cea a altor țări europene grație măsurilor guvernamentale de protecție împotriva inflației. Legislația din Franța obligă gigantul de stat EDF, care deține toate centralele nucleare din țară, să vândă concurenților de pe piața de furnizare de energie o parte consistentă din energia produsă de aceste centrale, la preț reglementat, mult sub cotațiile din piață chiar de dinainte de criza curentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
reglementare preturi energie gaze
plafonare preturi energie gaze
criza energetica