Germania este în fața unei mari crize: Prețurile locuințelor au înregistrat cel mai sever declin de când a început publicarea datelor

Germania este în fața unei mari crize: Prețurile locuințelor au înregistrat cel mai sever declin de când a început publicarea datelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2023

Prețurile locuințelor în Germania au înregistrat în trimestrul trei din 2023 cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000, majorarea dobânzilor și creșterea costurilor cu materialele afectând piața imobiliară, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform datelor publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), prețurile proprietăților rezidențiale au scăzut în ritm anual cu 10,2% în perioada iulie-septembrie 2023, al patrulea trimestru de declin consecutiv. Au fost scăderi semnificative în special în orașele mari, unde prețurile apartamentelor au înregistrat un recul de 9,1%, iar prețurile la locuințe pentru o singură familie sau două au scăzut în ritm anual cu 12,7%, scrie Agerpres.

Chiriile la final de 2023. Zonele unde încă mai găsești chirii ieftine CITEȘTE ȘI Chiriile la final de 2023. Zonele unde încă mai găsești chirii ieftine

Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piață de investiții imobiliare din Europa. Dar majorarea dobânzilor și creșterea costurilor cu materialele de construcții au dus la cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii, iar o serie de dezvoltatori intrând în insolvență.

"Până în 2022, a existat o bulă speculativă în Germania, una dintre cele mai mari din ultimii 50 de ani. Prețurile scad de atunci, acum bula s-a spart", a apreciat Konstantin Kholodilin de la German Institute for Economic Research (DIW).

Alte date publicate vineri arată un declin de 6,3% al comenzilor pentru sectorul construcțiilor, în octombrie, comparativ cu luna precedentă.

Federația industriei construcțiilor din Germania avertizează că sectorul construcției de locuințe se îndreaptă către noi concedieri.

Gigantul imobiliar austriac Signa, cu o prezență semnificativă în Germania, a cerut luna trecută inițierea procedurilor de insolvență, cel mai mare colaps de până acum de pe piața imobiliară a regiunii.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
germania
pret