Zona euro a evitat la limită prima inflație de două cifre din istoria sa

Zona euro a evitat la limită prima inflație de două cifre din istoria sa
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 19 oct 2022
Zona euro a evitat la limită prima inflație de două cifre din istoria sa, după revizuirea datelor de către biroul de statistică Eurostat.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Rata anuală  a inflației în septembrie, care rămâne un record în istoria zonei euro, a fost revizuită la 9,9%, de la 10%, a anunțat Eurostat.
Uniunea Europeană pregătește un mecanism de achiziții comune de gaze CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană pregătește un mecanism de achiziții comune de gaze

Noile date includ rate ușor mai mici ale inflației în țările care se confruntă cu unele dintre cele mai rapide creșteri de prețuri din Europa, inclusiv Estonia și Letonia. 

Inflația CORE, care exclude prețurile volatile, la alimente, energie, alcool și tutun, nu a fost revizuită, ci a fost confirmată la 4,8%.
 
Evitarea inflației de două cifre ar putea fi doar o chestiune de moment, deoarece criza energetică continuă să crească costurile gospodăriilor. Având în vedere acest context, este puțin probabil ca revizuirea să distragă atenția factorilor de decizie ai BCE, care se pregătesc să majoreze dobânzile săptămâna viitoare cu până la 75 de puncte de bază, notează Bloomberg.

În UE, inflația anuală a fost de 10,9% în septembrie. România ocupă poziția a zecea în blocul comunitar în funcție de creșterea prețurilor de consum, situată la 13,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
preturi
eurostat