Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Nagy-Bege (ANRE): Prețul reglementat nu ar fi fost o soluție la actuala criză energetică. Prețuri de coșmar

Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Nagy-Bege (ANRE): Prețul reglementat nu ar fi fost o soluție la actuala criză energetică. Prețuri de coșmar
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2022

Chiar dacă prețul gazelor naturale și energiei electrice ar fi fost reglementat, aceasta nu ar fi fost o soluție a actualei crize energetice, care este una europeană și a fost amplificată de conflictul militar din Ucraina, a declarat Zoltan Nagy Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în cadrul dezbaterii PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG, Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy

„Chiar dacă era reglementat prețul, ANRE ar fi fost pusă în situația de a recunoaște costurile cu achiziția de energie și gaze ale furnizorilor. Și principiul reglementării prevedea recunoașterea costurilor, prețurile angro ar fi ajuns în cel din urmă la consumatorii finali”, a explicat Nagy Bege.

Oficialul ANRE  a remarcat faptul că mulți dintre furnizori păstrează vechile prețuri, însă evoluția prețurilor angro va fi transferată în prețurile finale într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Ministerul Energiei: Livrarea de energie și gaze este securizată. Extinderea rețelelor de gaze va trebui să fie una inteligentă CITEȘTE ȘI Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Ministerul Energiei: Livrarea de energie și gaze este securizată. Extinderea rețelelor de gaze va trebui să fie una inteligentă

Nagy Bege a catalogat actualele prețuri de pe piețe, de peste 300 de euro/MWh la gaze și de peste 400 euro/MWh la energie, ca fiind unele „de coșmar”.

În opinia sa, capacitățile financiare ale guvernelor nu poate asigura protecția tuturor consumatorilor la aceste prețuri.

În plus, companiile din economie vor fi afectate, și, chiar „dacă printr-o minune vor supraviețui, vor transfera aceste costuri (cu utilitățile - n.r.) în prețurile produselor lor care se scumpi suplimentar, dacă nu s-au scumpit deja”, crede Nagy-Bege.

Consumul populației este destul de rigid, însă foarte mare parte din consumul de gaze naturale vine din consumul industrial. Aici ar putea să apară niște reglaje, afirmă vicepreședintele ANRE: „Cu cât este mai scumpă energia și gazele naturale cu atât mai ușor se recuperează o investiție în eficientizare, mai ales în industrie. Statul le-ar putea finanța aceste investiții din încasările din certificatele de emisii”.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Potrivit acestuia, trebuie evitată în primul rând risipa: „Nu trebuie neapărat să renunțăm la confortul cu care ne-am obișnuit. Măsurile de compensare și plafonare au fost bune, necesare, însă aduc nepăsare din punct de vedere al consumatorilor. Oricum nu voi plăti mai mult decît 1 leu și 31 de bani la gaze naturale, consideră aceștia”

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
conferinta
gaz
energie
electriciatte