Proiectul privind măsurile fiscale crește impozitul suplimentar aplicabil instituțiilor de credit de la 2%, la 4% pe cifra de afaceri începând cu 1 iulie 2025.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, spune că România nu intenționează să renunțe la cota unică de impozitare.
Omul de afaceri Ionuț Negoiță, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din România, avertizează că decizia guvernului de a mări cota TVA la tranzacțiile imobiliare va genera o scădere a numărului de locuințe vândute.
Compania aeriană irlandeză low-cost Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri transportați anual, va mări în următoarele săptămâni dimensiunea maximă pentru bagajele de mână pe care pasagerii le pot lua cu ei gratuit, la bordul aeronavelor, conform The Independent.
Prin adoptarea pachetului fiscal pentru rezolvarea deficitului bugetar, România elimină riscul de suspendare a fondurilor europene, apără calificativul favorabil investițiilor și deschide drumul negocierii împrumuturilor din PNRR care riscau să fie blocate, a explicat ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, într-o conferință de presă la Guvern.
Sindicaliștii din bănci și din celelalte sectoare financiare cer Guvernului să reconsidere intenția de a taxa suplimentar profiturile bancare și să renunțe la retorica publică din jurul acestei propuneri, care stigmatizează o întreagă categorie profesională. Ei sunt îngrijorați că decizii de reducere a costurilor pe care le vor lua băncile, în compensare, le pot afecta locurile de muncă și avertizează că efectele negative se pot transmite și în întreaga economie, prin reducerea capacității de finanțare a mediului de afaceri.
Firmele japoneze vor majora salariile cu 5,25% în acest an.
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune, după o întâlnire cu premierul Ilie Bolojan,că măsurile fiscale anunțate de Guvern vor amplifica conflictele sociale.
Imprevizibilitatea dezastrului de la Praid nu poate fi invocată în apărare. Existau informații oficiale încă din 2006 care avertizau clar că un astfel de dezastru se putea produce. Aceste avertismente au fost ignorate. Riscul a fost desconsiderat de către societatea Salrom, Apele Române, Agenția Națională pentru Resurse Minerale și, implicit, de către Ministerul Economiei, care avea obligația să se asigure că aceste date sunt valorificate în politici și lucrări concrete, afirmă ministrul Economiei.
Ministrul Economiei, Radu Miruță, anunță că a declanșat procedura de demitere a conducerii Salrom, compania de stat care administrează Salina Praid, în urma dezastrului provocat de inundațiile din luna mai.