Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat luni că Secția parchetelor militare a înaintat instanței rechizitoriul în dosarul Revoluției.
"Secția Parchetelor Miltiare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a înaintat instanței de judecată rechizitoriul în cauza cunoscută generic sub numele de ”Dosarul Revoluției”. Este un moment deosebit pentru justiția militară și pentru justiția română în general, un moment care marchează îndeplinirea unei datorii profesionale, dar și a unei datorii de onoare faă de istorie și față de patrie. Finalizarea acestei cauze de către procurorii militari reprezintă realizarea unuia dintre cele mai importante obiective din proiectul managerial pe care mi l-a asumat în urmă cu trei ani", a spus Lazăr, decizia intervenind la aproape 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, scrie News.ro

El a spus că oameni de cultură, politicieni, cercetători, istorici au exprimat de-a lungurl timpului diverse teorii, explicații, aprecieri în legătură cu momentul decembrie 1989.
"Astăzi juiștii încheie această provocare, prezentând adevărul judiciar ca parte compornentă a unei investigații foarte complexe care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele Revouției nu este una instituțională, ci este individuală",a sublinit procurorul general.
Rechizitoriul însumează 12 volume și dosarul cauzei conține 3330 de volume.
"Prezint scuzele Ministerului Public pentru durata excesivă a anchetei penale, care a durat aproape 30 de ani", a spus Lazăr.
În 21 decembrie 2018, fostul președinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Emil (Cico) Dumitrescu au fost inculpați în Dosarul Revoluție. Cei patru sunt acuzați de crime împotriva umanității, procurorii precizând că, după înlăturarea lui Nicolae Ceușescu, s-a creat în mod intenționat o ”psihoză teroristă” care a dus decesul a peste 800 de persoane și rănirea a peste 2.100.
După 22 decembrie s-au tras peste 12,6 milioane de cartușe, anunța atunci Parchetul General.