Consiliul Concurenței analizează sectorul drepturilor de autor

Consiliul Concurenței analizează sectorul drepturilor de autor
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2022

Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă sectorială cu privire la exercitarea, administrarea și utilizarea drepturilor de autor și a drepturilor conexe acestora.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Astfel, autoritatea de concurență va analiza modul în care România a aderat la dispozițiile europene privind drepturile de autor și felul în care legislația a fost armonizată. Totodată, se va analiza atât modalitatea de reprezentare și gestionare a drepturilor de autor și a drepturilor conexe în contextul digital, cât și derularea relației comerciale între organismele de gestiune colectivă, care administrează drepturile încredințate, și utilizatorii operelor protejate.

VIDEO Ciolacu: Suntem la 32 de ani de la Revoluție. S-ar fi putut face mai mult în ceea ce privește capitalul autohton CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu: Suntem la 32 de ani de la Revoluție. S-ar fi putut face mai mult în ceea ce privește capitalul autohton

Necesitatea protejării drepturilor de autor și a drepturilor conexe a fost accentuată de utilizarea din ce în ce mai frecventă a internetului, utilizare care a dus la o multitudine de posibilități în ceea ce privește transmiterea operelor protejate de drepturi de autor și drepturi conexe.

Pe parcursul desfășurării analizei, autoritatea de concurență poate solicita informații și documente tuturor actorilor implicați, companii, asociații sau autorități, care, de altfel, pot trimite orice informație relevantă sau pot contacta autoritatea.

În acest context, Consiliul Concurenței va colabora atât cu asociațiile, companiile, titularii de drepturi, organismele și instituțiile publice, care pot trimite orice informație relevantă sau pot contacta autoritatea prin datele de contact aferente. Autoritatea respectă confidențialitatea datelor și a informațiilor aduse la cunoștință prin eventualele documente transmise ori prin interviurile cu persoanele interesate.

În urma anchetei sectoriale, Consiliul Concurenței poate propune recomandări și măsuri în vederea remedierii, atenuării și prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței, implicit asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii concurenței, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
drepturi de autor