Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat la șase ani de închisoare în dosarul în care era acuzat, alături de foști directori și angajați ai DRDP Craiova, de nereguli la încheierea unui contract privind modernizarea Transalpina

Actualitate   
Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat la șase ani de închisoare în dosarul în care era acuzat, alături de foști directori și angajați ai DRDP Craiova, de nereguli la încheierea unui contract privind modernizarea Transalpina

Foto: Inquam Photos / George Călin

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat de Curtea de Apel București, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Transalpina în care a fost acuzat, alături de foști directori și angajați ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, de nerespectarea prevederilor legale la încheierea unui contract privind modernizarea unei porțiuni din DN 67C. Ceilalți inculpați au primit pedepse cu suspendare, decizia fiind definitivă.

Curtea de Apel București a admis, marți, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție și partea civilă Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fostă CNADNR) împotriva unei sentințe din martie 2020 a Tribunalului București și a desființat, în parte, sentința atacată, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Astfel, omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, instanța l-a condamnat pe Adrian Lumezeanu, fost director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă calificată, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Doina Ilie, fost director economic la DRDP Craiova, a fost condamnată la patru ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Delia Mihaela Nedelcu, fost șef Serviciu organizare și derulare achiziții în cadrul DRDP Craiova, a fost condamnată la trei ani și șase luni de închisoare, tot cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Florina Iovan, care era desemnată să efectueze controlul financiar preventiv în cadrul DRDP Craiova, a fost condamnată la 3 ani și șase luni de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Curtea de Apel București a constatat încetarea procesului în cazul lui Emil Ion Pană, fost consilier juridic la DRDP Craiova acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, ca urmare a intervenirii decesului inculpatului.

Instanța a admis acțiunea civilă formulată de CNAIR și i-a obligat pe Adrian Lumezeanu, Doina Ilie, Delia Mihaela Nedelcu, Florina Iovan și Nelu Iordache la plata în solidar, către partea civilă, a sumei de 45.798.769, 92 lei reprezentând daune materiale.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

De asemenea, au fost menținute măsurile asigurătorii de sechestru pe bunuri și proprietăți ale inculpaților.

Decizia este definitivă.

În 2016, procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție i-au trimis în judecată pe Adrian Lumezeanu, director regional al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, Doina Ilie, director economic în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, Delia Mihaela Nedelcu, șef Serviciu organizare și derulare achiziții în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, Emil Ion Pană, consilier juridic în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, Florina Iovan, persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost deferit justiției pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

"Inculpații Lumezeanu Adrian, Ilie Doina, Nedelcu Delia Mihaela și Pană Emil Ion, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, au semnat cu o societate reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengești – Sebeș pe o porțiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008. Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost acordată de inculpata Iovan Florina. În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentației de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către C.N.A.D.N.R se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a și condiționat semnarea contractului de introducerea acestei modificări", arăta DNA, la acea vreme.

Procurorii susțineau că, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituții de credit.

"În urma acestui demers infracțional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenței de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro și momentul plății lor în lei. În același timp a fost obținut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina C.N.A.D.N.R., cât și în obținerea unui preț mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obținut dacă ar fi fost emise în lei", mai arăta DNA.

În martie 2020, Tribunalul București a decis achitarea inculpaților, acea sentință fiind atacată cu apel.

În luna septembrie a acestui an, omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat de Curtea de Apel București la 11 ani și 9 luni de închisoare, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci și a unei firme de construcții din Spania. Decizia este definitivă. În prima instanță, el fusese condamnat la șase ani și trei luni de închisoare.

Ca urmare, Nelu Iordache a fost încarcerat.

viewscnt
Afla mai multe despre
nelu iordache
transalpina