Statul cumpără drone pentru a-i detecta rapid pe poluatori

Statul cumpără drone pentru a-i detecta rapid pe poluatori
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2022

Guvernul pregătește achiziția a aproape 50 de drone cu senzori și a peste 20 de sisteme de monitorizare a calității aerului, pentru identificarea rapidă a surselor de poluare, valoarea totală a investiției, care va fi finanțată și din fonduri UE nerambursabile, fiind estimată la mai mult de 52 milioane lei cu tot cu TVA, iar durata de implementare – la 2 ani.

Astfel, potrivit unui document guvernamental, vor fi cumpărate 46 de sisteme aeropurtate (UAV) dotate cu senzori și echipamente specifice activităților de inspecție și control, o platformă online pentru managementul dronelor, precum și 21 de laboratoare mobile de analiză, care vor intra în dotarea Gărzii de Mediu.

Urmărește-ne și pe Google News
Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Este vorba despre 45 module de senzori pentru monitorizarea calitații aerului, 45 module de senzori pentru monitorizarea gazului de depozit provenit de la deșeurile menajere, 15 module de senzori pentru monitorizarea incineratoarelor de deșeuri, 5 module de senzori pentru monitorizarea compușilor rezultați din industria prelucrării lemnului și 2 module de senzori pentru monitorizarea următorilor compuși: metil mercaptan, HCN, HCl, CS2, Cl2.

Fiecare sistem UAV va fi dotat cu cameră de termoviziune, câte un modul de senzori pentru monitorizarea calitații aerului și modul de senzori pentru monitorizarea gazului de depozit al deșeurilor menajere.

Angajații Automobile Dacia primesc bonusul de profit. De 33 de ori mai mic decât colegii de la Mercedes CITEȘTE ȘI Angajații Automobile Dacia primesc bonusul de profit. De 33 de ori mai mic decât colegii de la Mercedes

"În prezent, datorită capacității reduse a autorităților de a comunica cetățenilor într-un timp scurt și în mod eficient informații privind episoadele de poluare, încrederea populației în acestea este extrem de redusă. Ca urmare a dezvoltării bazei materiale și metodologice a MMAP/ANPM/GNM, autoritățile vor fi capabile să furnizeze, într-un timp redus și eficient, date și informații cu un grad ridicat de acuratețe. Prin aplicația mobilă dezvoltată în proiect, publicul larg este alertat în privința posibilelor episoade de poluare, fiind, de asemenea, invitat să semnaleze evenimente cu potențial ridicat de amenințare a siguranței de mediu. Astfel, în sprijinul eficientizării comunicării între autoritați și cetățeni, pe lângă conferințele și comunicatele de presă, vor fi realizate o serie de evenimente demonstrative, care vor implica participarea activă a cetățenilor pentru evaluarea unor cazuri ipotetice/reale și stabilirea unor măsuri de remediere/prevenție", se menționează în document.

Potrivit sursei citate, în situația în care stațiile de monitorizare înregistrează o tendință anormală de creștere a concentrațiilor de poluanți în atmosferă, deplasarea unui autolaborator este eficientă doar în condițiile în care personalul Gărzii de Mediu poate identifica cu acuratețe arealul unde ar putea exista potențialele surse de emisii. În cazul unor incendii spontane ale unor deșeuri pe depozite neconforme sau unor sesizări venite de la populație care reclamă un episod de disconfort olfactiv, reprezentanții Gărzii ar trebui să dețină echipamente performante care să poată parcurge teritoriu cu rapiditate și cu ajutorul carora să restrângă arealul supus evaluării și analizei impactului. În același timp, trebuie să se țină cont și de faptul că aceste evenimente se pot întâmpla pe parcursul nopții, astfel ca aceste echipamente de care ar trebui să dispună personalul GNM vor fi dotate cu sisteme pentru detectarea surselor, inclusiv pe timp de noapte.

ULTIMA ORĂ Grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer, închide o fabrică în România, 600 de angajați vor fi afectați. Care este explicația CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer, închide o fabrică în România, 600 de angajați vor fi afectați. Care este explicația

"Având în vedere necesitatea identificării cu acuratețe a unor surse de emisii responsabile unui incident de poluare, episod de poluare, disconfort olfactiv, și ținând cont de orografia terenului și a dezvoltării urbanistice atât pe orizontală, dar mai ales pe verticală, fără delimitări foarte clare a zonelor industriale de cele rezidențiale, este evidentă nevoia de a achiziționa un instrument care să poate fi ridicat de la sol. Acest instrument va trebui sa facă parte dintr-un sistem modular, sistem care va avea un modul cu termoviziune pentru utilizarea pe timpul nopții și de asemenea va avea un modul care va cuprinde senzori pentru determinarea indicativă a unor poluanți", se spune în document.

Acolo se mai explică că, în prezent, datorită gradului de uzură și a numărului redus de autolaboratoare operate de către ANPM/APM, nu poate fi realizată o acoperire eficientă a teritoriului României într-un timp cât mai scurt în cazul unor evenimente de poluare sau la solicitări ale cetățenilor.

Nou jucător: Compania indiană de tehnologie Mastek, cu Oracle și UiPath printre parteneri, intră în România CITEȘTE ȘI Nou jucător: Compania indiană de tehnologie Mastek, cu Oracle și UiPath printre parteneri, intră în România

"Prin achiziția acestor noi sisteme, ca urmare a implementării prezentului proiect, se va asigura acoperirea la nivel național, totodată fiind redus timpul de răspuns și intervenție. Prin includerea datelor provenite de la stațiile de monitorizare și a celor provenite de la aceste noi sisteme în bazele de date naționale, prognoza, evoluția și impactul asupra mediului pe termen scurt și mediu vor fi cuantificate eficient, permițând elaborarea în timp util a unor măsuri, cât și implementarea unor acțiuni de diminuare sau reducere a impactului", mai relevă sursa citată.

Achiziția face parte din proiectul "Extinderea și modernizarea infrastructurii de monitorizare și control a calității aerului în scopul creșterii acurateței informațiilor și a capacității de răspuns la episoadele de poluare", pentru care Ministerul Mediului a încheiat cu cel al Investițiilor și Fondurilor Europene contract de finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM). Bugetul total al proiectului este de peste 57 milioane lei.

Bursa se corectează cu un procent și jumătate. Tranzacție-mamut cu acțiuni SIF Muntenia CITEȘTE ȘI Bursa se corectează cu un procent și jumătate. Tranzacție-mamut cu acțiuni SIF Muntenia

Intenția de cumpărare de UAV-uri a fost anunțată prima dată în martie anul trecut de către fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu. "Avem nevoie de drone. Vom cumpăra drone cu senzori pentru calitatea aerului, senzori pentru gaze, senzori termali, ca să ne dăm seama unde sunt arderile respective", spunea Berceanu.

În noiembrie 2021, Consiliul Județean Ilfov și Garda de Mediu au agreeat un protocol prin care o dronă aflată în dotarea CJ va putea fi folosită de comisarii Gărzii în identificarea surselor generatoare de poluare, cu preponderență în comuna Jilava – sat Sintești.

viewscnt
Afla mai multe despre
poluare aer
garda de mediu drone
arderi ilegale deseuri poluare