Comisia Europeană investighează un plan chinez de construcție a unei linii de cale ferată între Budapesta și Belgrad, care face parte dintr-un proiect feroviar mult mai amplu al președintelui Chinei, Xi Jinping, de 900 de miliarde de dolari, pentru posibila atribuire fără licitație a contractului, relatează Financial Times.
Linia ferată de mare viteză între Budapesta și Belgrad ar avea o lungime de 350 de kilometri și ar fi un element major al proiectului chinez numit ”One Belt One Road” (O Centură Un Drum), menit să dezvolte infrastructura și relațiile diplomatice cu Europa, Asia și Africa, scrie News.ro.
Oficiali europeni au declarat publicației Financial Times că investigația analizează viabilitatea financiară a tronsonului feroviar dintre Budapesta și Belgrad, în valoare de 2,89 de miliarde de dolari, pentru a vedea dacă a fost respectată legislația europeană care stipulează că proiectele mari de transport trebuie atribuite prin licitații publice.
”Comisia analizează dacă proiectul respectă legislația UE. Dialogul cu autoritățile naționale este în curs”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
Apariția unor probleme legale pentru primul proiect feroviar chinez în Europa ar pune Beijingul într-o postură stânjenitoare din punct de vedere diplomatic. Autoritățile chineze au promovat proiectul în 2013, la un summit organizat de statele din Europa Centrală și de Est.
Comisia se concentrează pe acordurile separate semnate de autoritățile ungare și sârbe, în special de cele din Ungaria, stat membru al UE.
Nerespectarea legislației referitoare la licitațiile publice ar putea fi penalizată cu amenzi și proceduri de infringement.
”Dacă se va dovedi că Ungaria a atribuit contractul de lucrări publice fără licitație, atunci a încălcat legislația iuE”, a spus un oficial european.

Ungaria nu a făcut public vreun contract pentru tronsonul feroviar de pe teritoriul său, de 1,8 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, un acord între Ungaria și China, semnat în 2016 și obținut săptămâna trecută de Financial Times, stipulează că la dezvoltarea proiectului vor colabora companii desemnate de fiecare guvern.
Totodată, două companii chineze de stat, China Railway International Corporation și Export-Import Bank of China, ar trebui să acționeze în calitate de contractor și finanțator al proiectului, care va fi implementat de Compania națională feroviară din Ungaria.
Guvernul ungar nu a negat investigația Comisiei, dar a precizat să a semnat acordurile cu China, inclusiv o anexă în care a explicat cum a respectat legislația UE în domeniul achizițiilor, după consultări cu Bruxelles-ul.
Presa din China a relatat că semnarea constractului pentru linia feroviară dintre Budapesta și Belgrad a avut loc în timpul unei întâlniri ”16+1”, a Chinei cu statele din estul și centrul Europei, care a avut loc în noiembrie, în Letonia.
Perturbarea proiectului ar putea reduce interesul pentru inițiativa “One Belt One Road”, prin care președintele Xi speră să conecteze China, Europa, Orientul Mijlociu și Africa, prin construcția de drumuri, căi ferate, porturi și alte legături, pentru a recrea spiritul și conectivitatea care dominau vechiul Drum al Mătăsii.
Calea ferată ar reduce durata călătoriei dintre Belgrad și Budapesta de la opt ore la circa trei ore. Tronsonul ar fi și o parte importantă a rutei “Land Sea Express Route”, pe care China a convenit în 2014 să o construiască cu Ungaria, Serbia și Macedonia. Această rută ar fi conectată la portul Pireu din Grecia, operat de China.
Fără linia ferată Belgrad-Budapesta, China ar avea probleme să își îndeplinească obiectivul de a exporta produse pe calea ferată la Pireu și de acolo pe mare către Europa, Africa și alte regiuni, conform analiștilor.
Ungaria mai este investigată de Comisia Europeană și pentru proiectul de extindere a unei centrale nucleare în colaborare cu Rusia, într-un proiect de 12,5 miliarde de euro, finanțat de partea rusă.
Comisia a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei, cu suspiciunea că proiectul nuclear nu respectă reglementările pieței interne. Procedura a fost închisă în decembrie, Comisia acceptând argumentele Ungariei că numai partea rusă poate furniza tehnologia specifică necesară.
Proiectul nuclear mai este investigat separat pentru respectarea legislației referitoare la ajutoarele de stat.