Peste un sfert dintre mașinile verificate în 2016 de RAR au emisii poluante peste nivelul maxim admis în România

Peste un sfert dintre mașinile verificate în 2016 de RAR au emisii poluante peste nivelul maxim admis în România
scris 20 feb 2017

Peste 25% dintre mașinile verificate de către inspectorii Registrului Auto Român (RAR) anul trecut au avut emisii poluante peste nivelul maxim admis în România, reiese din datele transmise luni de RAR.

În 2016, RAR a verificat tehnic în trafic 76.678 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, la aproximativ 50% s-a depistat cel puțin o neconformitate tehnică, scrie News.ro.

În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 3.781 dintre vehiculele controlate (5%) prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție.

Din punct de vedere al siguranței rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,4%.

Directorul general al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, susține că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

În urma testărilor realizate, inspectorii RAR au constatat neconformități legate de poluare în cazul a 25,1% dintre autovehiculele verificate.

Din totalul vehiculelor verificate, 2,65% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice, iar șoferii aveau ITP expirată sau au prezentat dovezi false privind efectuarea ITP.

România domină clasamentul aeroporturilor europene cu cel mai rapid avans al traficului de pasageri. Presa străină: Nu veți ghici niciodată cine conduce topul! CITEȘTE ȘI România domină clasamentul aeroporturilor europene cu cel mai rapid avans al traficului de pasageri. Presa străină: Nu veți ghici niciodată cine conduce topul!

Din totalul vehiculelor verificate în întreaga țară, inspectorii RAR au constat că aproximativ 23,78% au fost mai vechi de 15 ani, 33,23% aveau între 11 și 15 ani, iar 12,58% aveau între 9 și 10 ani. Au fost oprite și vehicule mai noi: 5,38% aveau între 1 și 3 ani și 25,03% între 4 și 8 ani.

"Procentajul de respingere în funcție de vechime arată că 60,54% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformități, față de 43,40% dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani sau 28,24% la cele mai noi de 3 ani", se arată în comunicatul RAR.

În urma controalelor mixte desfășurate în București de către Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2016 au fost aplicate 27.275 sancțiuni, au fost reținute 688 permise de conducere și 20.684 de certificate de înmatriculare.

viewscnt
Afla mai multe despre
rar
emisii poluante