Zece țări din Uniunea Europeană, între care și România, au cerut blocului de 27 de națiuni să interzică importurile de gaz și gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, se arată într-un document văzut de Reuters, în timp ce Europa dezbate noi sancțiuni împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina.
Veniturile din vânzările de petrol și gaze pentru bugetul federal al Rusiei în 2024 au crescut cu peste 26%, la 11,13 trilioane de ruble (108,22 miliarde de dolari), informează Reuters.
Gigantul petrolier de stat al Kazahstanului, KazMunayGas, proprietarul Rompetrol din România, vrea să se extindă pe piața internațională a energiei, prin achiziționarea rafinăriei Lukoil din Bulgaria, care s-ar adăuga portofoliului de rafinării deținute în România, Vega și Petromidia, a anunțat compania kazahă, confirmând o informație publicată de agenția de presă Bloomberg.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și furnizor de electricitate, a transmis o informare către clienții săi despre efectuarea în ziua de luni a unor lucrări de mentenanță a sistemelor informative, care probabil vor afecta interacțiunea cu aceștia.
Republica Moldova va importa mâine energie electrică și în regim de urgență, din România și, posibil, și din Ucraina, la prețuri mai mari decât cele ale pieței spot, prin intermediul așa-numitelor ajutoare de avarie acordate contra cost de operatorii de transport și sistem din cele 2 țări vecine.
România se confruntă la acest moment cu o scădere accelerată a rezervelor de gaze din depozitele subterane.
Rusia a declarat că a doborât nouă drone ucrainene care au încercat să atace o parte din infrastructura gazoductului TurkStream, prin care gazul rusesc ajunge în Turcia și Europa, potrivit Reuters.
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a finalizat implementarea unui nou sistem de contorizare și de management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro, pentru optimizarea activității de măsurare și alinierea la noile cerințe din Codul de măsurare a energiei electrice.
Ungaria intenționează să inițieze discuții cu aliații regionali pentru a diminua efectele creșterii prețurilor petrolului, cauzate de un nou set de sancțiuni impuse de SUA asupra sectorului de petrol și gaze al Rusiei, a declarat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, citat de Reuters.
Prețul petrolului crește puternic și depășește rapid bariera de 80 de dolari pe baril, cel mai mare nivel din ultimele patru luni. De miercuri, după aplicarea sancțiunilor extinse ale SUA împotriva Rusiei, țițeiul s-a scumpit deja cu 6%.