Compania petrolieră BP este așteptată să investească până la 25 de miliarde de dolari pe durata unui proiect de reabilitare a patru câmpuri petroliere și de gaze din Kirkuk, potrivit unui oficial irakian din domeniul petrolier, transmite Reuters.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus un amendament aprobat în comisiile de buget-finanțe, la proiectul bugetului de stat pe 2025, care prevede 750.000 lei pentru studii strategice privind investiții în centrale pe gaz și maximizarea randamentului companiilor energetice de stat, el arătând că România trebuie să fie o forță energetică în Europa.
Președintele american Donald Trump și-a reluat campania din primul mandat de „presiune maximă” asupra Iranului, care include eforturi de a reduce exporturile sale de petrol la zero pentru a opri Teheranul să obțină o armă nucleară, relatează Reuters.
A mai fost țintă de preluare și în urmă cu circa 7 ani, după cum a relatat Profit.ro. Atunci, acționarii au primit o ofertă în valoare totală de peste 57 milioane euro de la un potențial cumpărător nedezvăluit, reprezentat din postura de agent de un om de afaceri rus cu dublă cetățenie (rusă și americană), Alexander Michael Dokychuk.
Autoritățile estoniene au cerut cetățenilor să se pregătească pentru retragerea țării din sistemul energetic unificat BRELL, care unește Belarus, Rusia, Estonia, Lituania și Letonia.
Ajutorul de stat constând în exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, în vigoare din 2014 și care a expirat la finalul anului trecut, este prelungit cu 7 ani, cu număr majorat de beneficiari.
Guvernul așteaptă încasări anuale de peste 1 miliard de lei din impozitul de 1% pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus prin ordonanța-trenuleț adoptată în 2024, înainte de Revelion.
Divizia de energie verde a firmei Visual Fan livrează o nouă centrală fotovoltaică.
OMV Petrom, unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România, prin centrala pe gaze de la Brazi, are de recuperat zeci de milioane de euro de la statul român, reprezentând costuri cu achiziția de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) aferente vânzărilor de curent electric la preț reglementat, prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE) derulat prin intermediul OPCOM, în vigoare până la 31 martie 2024.
O subsidiară locală a conglomeratului de asociații de cooperative agricole BayWa din Germania, înființat în 1923, cu venituri totale de aproape 24 miliarde euro anul trecut (din care peste o zecime obținute în sectorul energetic), peste 20.000 de angajați și activități în mai mult de 40 de țări și care deja avansează cu un proiect fotovoltaic românesc de mari dimensiuni, anunțat anterior în premieră de Profit.ro, a primit acum avizul autorităților pentru realizarea noii capacități energetice Centrala Electrică Mixtă (Fotovoltaică + Instalație de stocare) Poarta Albă.