O analiză realizată de Vitol, unul dintre cei mai mari transportatori mondiali de produse petroliere, arată că cererea de petrol va atinge aproape 110 milioane de barili/zi, până la sfârșitul deceniului. După acest vârf, cererea va scădea treptat, ajungând la valori similare cu cele de acum, aproximativ 105 milioane de barili/zi, în 2040.
Noile tarife impuse de președintele american Donald Trump asupra importurilor de petrol din Canada și Mexic vor oferi rafinăriilor europene și asiatice un avantaj competitiv față de rivalele lor din SUA, potrivit analiștilor și participanților din industrie consultați de Reuters.
O subsidiară locală a conglomeratului de asociații de cooperative agricole BayWa din Germania, înființat în 1923, cu venituri totale de aproape 24 miliarde euro anul trecut (din care peste o zecime obținute în sectorul energetic), peste 20.000 de angajați și activități în mai mult de 40 de țări, și care deja avansează cu un proiect fotovoltaic anunțat anterior în premieră de Profit.ro, va primi acum avizul autorităților pentru realizarea noii capacități energetice Centrala Electrică Mixtă (Fotovoltaică + Instalație de stocare) Poarta Albă.
Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să taie accesul la electricitate pentru activitățile de blockchain, care permit minarea de criptomonede în regiune, scrie Newsmaker. Decizia a fost luată pe 31 ianuarie 2025, „pentru a asigura o utilizare rațională a gazului natural și a altor resurse energetice în contextul crizei energetice”.
Compania Metlen Energy & Metals, conglomerat industrial cu sediul în Grecia, cunoscut anterior sub numele de Mytilineos Energy & Metals, va primi dreptul de participare la piețele de energie electrică din România, pentru a desfășura activitatea de furnizare a energiei electrice.
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Rombeer Crîngașu SRL intenționează să preia Ade Gas Company SRL.
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, negociază contractarea lucrărilor de construire a unei linii electrice vitale atât pentru securitatea energetică a României, cât și pentru cea a Republicii Moldova, pentru care are asigurată finanțare nerambursabilă europeană, prin Fondul de Modernizare, operațiune anunțată anterior de Profit.ro.
Orange Romania a semnat cu ENGIE Romania un nou vPPA (virtual Power Purchase Agreement), care constă în achiziția de energie regenerabilă pe termen lung. Noul acord, încheiat pe o perioadă de 10 ani, va acoperi aproximativ 40 GWh din necesarul anual de energie electrică al Orange. Energia verde va proveni din unul dintre parcurile eoliene deținute și operate de ENGIE Romania.
Grupul Premier Energy, listat la Bursa de Valori București (BVB) și controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care se ocupă și cu furnizarea, și cu distribuția de gaze naturale, și-a separat cele 2 activități, pe 2 firme diferite.
Exporturile de energie electrică ale României au acoperit în prima lună a acestui an în proporție de 62,13% consumul intern al Republicii Moldova, energia achiziționată prin contracte bilaterale de la Nuclearelectrica, Hidroelectrica și OMV Petrom având cea mai mare pondere în structura achizițiilor trader-ului de stat de la Chișinău, Energocom.