România a înregistrat în luna ianuarie cel de-al cincilea cel mai ridicat preț al energiei spot din UE, prețul mediu zilnic pentru energia pentru ziua următoare, de 139,42 euro/MWh, fiind cu aproape 60% peste cel raportat pentru aceeași lună a anului trecut, de 87,67 euro/MWh.
Grupul portughez EDP Renewables (EDPR), al patrulea cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume și unul dintre cei mai importanți investitori de profil din România, și-a capitalizat cu circa 8 milioane de euro firma locală prin care dezvoltă în vestul țării un parc fotovoltaic cu putere instalată de aproape 50 MW.
Tranzitul de gaze dinspre România spre Ucraina prin Isaccea-Orlovka 1 este o premieră, ruta fiind utilizată în mod tradițional, timp de mulți ani de zile, în sens invers, pentru exportul de gaze rusești, prin Ucraina și România, către Balcani și Turcia.
Producătorul de camioane Scania a intervenit pentru a sprijini Northvolt în administrarea zilnică a uzinei sale din nordul Suediei, într-o ultimă încercare de a îmbunătăți calitatea și producția, în timp ce producătorul de baterii pentru vehicule electrice se confruntă cu dificultăți financiare majore, transmite Reuters.
Aproape 40 de companii, atât de stat, cât și private, autorități, dar și o federație patronală din domeniul energiei au primit o scrisoare din partea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care vorbește despre „patriotism energetic” și „apărarea legitimă” a intereselor României, dând exemplu abordarea lui Donald Trump.
Traderul de stat al Republicii Moldova, Energocom, a anunțat că începând de sâmbătă, 1 februarie, a achiziționat gaze de pe bursele europene, inclusiv Bursa Română de Mărfuri (BRM) pentru regiunea transnistreană.
Iulian Nedea, co-fondator al Simtel Team, compania românească de tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), specializată în principal în inginerie, achiziții și construcții (EPC), precum și operare și mentenanță de centrale fotovoltaice, arată că, în contextul tranziției globale către energie regenerabilă, parcurile fotovoltaice au devenit o componentă esențială a strategiei energetice, dar cu toate acestea există percepția că astfel de investiții favorizează în principal economii externe, în special pe cea a Chinei.
Guvernul a bugetat banii necesari achitării datoriilor către furnizorii de electricitate și gaze făcute ca urmare a efectuării cu întârziere a plăților compensatorii în baza schemei de plafonare a prețurilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, care a adăugat că, deși nu este încă gata, viitoarea schemă va proteja consumatorii vulnerabili.
Guvernul așteaptă încasări de peste 1 miliard de lei din impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus prin ordonanța-trenuleț adoptată în 2024, înainte de Revelion.
Primăria municipiului Focșani a semnat, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare pentru construcția unui parc fotovoltaic care va asigura independența energetică pentru consumul public de energie electrică al orașului, proiect în valoare de peste 27 de milioane de lei.