Noul impozit pe construcții reprezintă un cost care se va reflecta în prețul energiei electrice pentru toți consumatorii casnici și non-casnici, arată un document trimis Guvernului de experți din energie.
Premierul moldovean Dorin Recean a cerut guvernului să înceapă pregătirile pentru posibila naționalizare a companiei de gaze Moldovagaz, unde pachetul majoritar este deținut de Gazprom. Grupul rus intenționează să suspende exporturile de gaze către Republica Moldova de la 1 ianuarie, începând cu ora locală 7:00, invocând datorii neplătite. Decizia riscă să ridice tensiunile cu Moscova, care deja acuză Chișinăul că vrea să preia regiunea separatistă prin forță și amenință cu un răspuns în consecință.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a sesizat DIICOT cu privire la propagarea de informații false privitoare la vânzarea lacurilor României către străini. Sesizarea vizează informații distribuite în mediul online, cu ”scopul evident de a induce în eroare opinia publică și de a decredibiliza inițiativele strategice”. Aceste informații ar servi ”unor actori statali și nestatali, inclusiv unor competitori politici, care urmăresc erodarea încrederii cetățenilor în instituțiile democrației românești și propagarea unui discurs extremist și xenofob”.
Impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus prin ordonanța-trenuleț adoptată astăzi de Guvern, va fi de 1% din valoarea construcțiilor existente în patrimoniul acestora, față de 1,5%, cât prevedea proiectul de OUG, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Noua ”taxă pe stâlp” nu se va aplica în primele 3 luni din 2025, cât timp va dura redactarea normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi, au declarat surse guvernamentale, La rândul său, premierul Ciolacu a anunțat că ministrul Finanțelor va discuta cu marile companii din energie cu privire la această taxă.
Profit.ro a atras atenția de ieri că Legea offshore prevede că regimul fiscal specific al domeniului petrolier offshore, care include și eventuale ″impozite, taxe, contribuții sau tarife aplicabile asupra activelor specifice operațiunilor petroliere desfășurate de titularii de acorduri petroliere, cum ar fi: sonde, platforme marine, conducte, stații de tratare, măsurare, preluare, predare a petrolului″, va fi aplicat pe toată perioada derulării acordurilor petroliere în forma existentă la data de 1 ianuarie 2023, când nu exista impozit pe construcții.
Proiectul final al ordonanței trenuleț, prezentat de Profit.ro și care ar urma să fie adoptat luni de Guvernul Ciolacu 2, reinstituie impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, care a mai fost în vigoare în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2016. Față de cea aplicată până în urmă cu 8 ani, varianta nouă, ce urmează să fie impusă de la 1 ianuarie 2025, elimină aproape toate fostele excepții.
Compania de stat Hidroelectrica pregătește reluarea lucrărilor de construire a hidrocentralelor Bumbești, Dumitra și Livezeni de pe râul Jiu, cu putere instalată cumulată de peste 65 MW, finalizate în proporție de aproape 89%, dar blocate în justiție de mai mult de 7 ani.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune - referitor la facturile la energie după ridicarea plafonării prețurilor, la 1 aprilie 2025 - că, în momentul în care fiecare român va fi informat și va alege furnizorii cu cele mai mici oferte, va pune presiune pe toti ceilalți furnizori să fie mai competitivi.
Compania rusă Gazprom a anunțat că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, din cauza unei datorii neplătite de autoritățile de la Chișinău.