După cum a relatat Profit.ro, contractul cu centrala MGRES, deținută de compania rusă de stat InterRAO, nu a mai fost prelungit, după ce Gazprom a anunțat că nu mai livrează gaze în Transnistria.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis urări la final de an, în versuri: ”Soarele să strălucească, prosumatorii să-l iubească / Vântul să vă bată-n pupă, norocul să vi-l aducă / Să avem gaze cât cuprinde, asta doar de noi depinde / Și cărbune berechet, ne ajută Mircea Fechet”, spune Burduja în colindul inedit.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a pregătit, în ultima zi a anului, un proiect de ordin de ministru în baza căruia și unele firme prestatoare de servicii specializate pentru industria de extracție a hidrocarburilor ar urma să datoreze, de mâine, impozitul specific de 0,5% pe cifra de afaceri impus companiilor din sectoarele de petrol și gaze naturale.
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel, în zilele 27-28 decembrie website-ul www.ppcenergy.ro va fi indisponibil.
În condițiile în care pe piața de la Londra mai erau disponibile la tranzacționare doar 6% din acțiunile “împachetate“ inițial la listarea din 2013, Romgaz a finalizat procedura de retragere de la tranzacționare instrumentele financiare de tip GDR care au ca active suport titlurile producătorului national de gaze naturale.
Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, rămâne juridic cu o singură companie de furnizare de energie electrică în România, prin fuziunea între cele 2 societăți locale de profil preluate toamna trecută de la grupul italian Enel, operațiune anunțată anterior de Profit.ro și finalizată astăzi din punct de vedere juridic.
Obligația montării de repartitoare de costuri la căldură în apartamentele de bloc a fost prelungită din nou, cu încă un an, până la 31 decembrie 2025, prin celebra ordonanță trenuleț adoptată ieri de Guvern.
Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a semnat un contract de credit în valoare de 100 milioane euro cu UniCredit Bank SA, în vederea acoperirii nevoilor și cheltuielilor generale.
Aproape jumătate din necesarul de energie electrică din orele de vârf de consum al teritoriului din dreapta Nistrului al Republicii Moldova, controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, ar urma să fie asigurat de către România, de la 1 ianuarie 2025, dacă va înceta tranzitul de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, ducând aproape la oprirea centralei MGRES de la Cuciurgan, potrivit planului Ministerului Energiei de peste Prut.
Motivele situației financiare dificile în care a ajuns compania țin de fundamentele procesului de decarbonare a economiei europene și sunt cu atât mai semnificative cu cât este vorba de Danemarca, una dintre țările europene cele mai avansate în tranziția energetică.