Compania americană NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care România ar putea construi o centrală nucleară de 472 MW la Doicești în județul Dâmbovița, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de acolo, decizia finală de investiție fiind așteptată anul viitor, a salutat public ordinele executive emise de președintele SUA, Donald Trump, pentru accelerarea procedurilor de acordare a autorizațiilor nucleare din Statele Unite.
Infraweb Manage Services Provider, Computer Generated Solutions Romania, Valoris Center, Network Contact.RO, Vodafone Romania, Orange Romania, Oprima Solutions Services și Elicom au depus oferte la o licitație organizată de Hidroelectrica pentru servicii de inbound și outbound prin apeluri telefonice, contractul fiind estimat la 14,2 milioane de lei, fără TVA, pentru 24 luni, conform datelor Profit.ro.
Autoritatea de reglementare a energiei din Ucraina a aprobat un mecanism de import de gaze care să evite taxe de tranzit ridicate pentru furnizarea de gaze prin conducta Transbalcanică, din Grecia în Ucraina, a anunțat Ministerul ucrainean al Energiei, relatează Reuters.
România va avea la dispoziție din partea UE o sumă de 6 miliarde de euro, prin Fondul Social pentru Climă, care va finanța printre altele proiecte de eficientizare energetică a locuințelor unor consumatori vulnerabili, inclusiv la sate, probabil printr-un sistem de vouchere, a anunțat, la Maratonul Fondurilor Europene, organizat de Profit.ro TV, Ruxandra Chirilă, Director General adjunct, Direcția Generală Management Mecanism Redresare și Reziliență a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
ANT Energy, parte din Simtel, grup de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei de Valori București și unul dintre liderii naționali în domeniul energiei regenerabile, a achiziționat un pachet majoritar, de 55%, din Alsen Energy Consulting, companie specializată în furnizarea de servicii pentru producătorii, distribuitorii, furnizorii și consumatorii de energie electrică.
Grupul de furnizare, distribuție, producție și stocare de energie Electrica SA, listat la Bursa de Valori București (BVB) și la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 49,8% din capital, a raportat o creștere cu peste 50% a profitului net în primul trimestru al acestui an, ca urmare a majorării veniturilor din distribuția de energie electrică cu aproape 15%.
Prețurile petrolului au încheiat sesiunea de marți în scădere cu aproximativ 1%, investitorii temându-se de un potențial exces de ofertă, în urma unor progrese în discuțiile dintre delegațiile americane și iraniene și pe fondul așteptărilor privind o posibilă creștere a producției de către OPEC+, transmite Reuters.
Tot mai multe țări europene revin asupra poziției lor privind energia nucleară, într-o încercare de a-și spori independența energetică și de a găsi un echilibru în tranziția verde. În ultimele săptămâni, Danemarca a anunțat că va reanaliza interdicția impusă în urmă cu 40 de ani asupra energiei nucleare, Spania s-a arătat deschisă ideii de a revizui închiderea centralelor sale, iar Germania și-a retras opoziția față de utilizarea energiei atomice, relatează CNBC.
După ce au cheltuit aproximativ 380 de miliarde de dolari în ultima decadă, fapt care a condus la dublarea capacității energiei eoliene în Europa, companiile de utilități apelează în prezent la o piață relativ puțin cunoscută pentru a se proteja împotriva unei perioade prelungite de condiții meteorologice nefavorabile, în care vântul nu bate cu intensitatea anticipată.
Cele 2 principale companii autohtone producătoare de gaze, Romgaz și OMV Petrom, vor fi obligate să vândă la preț reglementat de 120 lei/MWh, în legătură cu care Comisia Europeană a declanșat deja o procedură de infringement, peste 50 TWh de gaze, în cazul Romgaz, ponderea gazelor vândute la acest preț în total producție ridicându-se la 85%. Volumul reprezintă peste 50% din producția totală a României, conform analizei Profit.ro.