Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat și condus luni comandamentul energetic național, în urma avertizărilor meteo, el precizând că nu sunt probleme semnificative în sistemul electroenergetic iar avariile punctuale din județele Iași și Galați afectează mai puțin de 300 de consumatori, urmând a fi remediate în următoarele ore.
Analiștii consultați de Financial Times avertizează că poziția SUA de lider în sectorul energetic va fi afectată. Potrivit S&P Global Commodity Insights, producția de petrol va scădea cu -1,1% anul viitor și va ajunge la 13,3 milioane de barili pe zi, pe măsură ce forajele de șist, care au ajutat SUA să ajungă la statutul de cel mai mare producător din lume, vor renunța la foraj, scrie FT.
Ministrul Energiei afirmă că susține aplicarea de tarife orare, în așa fel încât să fie încurajat consumul atunci când există energie ieftină și multă. Sebastian Burduja precizează că, la nivel național, există numeroase contoare inteligente, iar acolo unde aceste aparate de măsurare există, poate fi implementat un proiect pilot până la finalul acestui an.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, admite că, în urma schimbărilor din sistemul energetic, România a pierdut capacități de producție și se află în situația ca, atunci când se ating „vârfuri de consum”, să fie nevoită să facă importuri de energie la prețuri mari și, în unele cazuri din surse care nu sunt sustenabile. Acesta afirmă că România are oportunitatea de a deveni un hub energetic. „Avem și oamenii și resursele și banii necesari, banii europeni pentru a ajunge acolo”, a declarat Sebastian Burduja.
Compania J. Christof E&P Services SRL (JCE), parte a conglomeratului austriac Christof Industries și unul dintre principalii furnizori de soluții de mentenanță pentru sectoarele petrolier și industrial din România, a demarat procedura de concordat preventiv.
Vicepreședintele ANRE, Mircea Man, afirmă că tarifele din domeniul energiei reprezintă principalul subiect de discuție în relația cu operatorii, acesta arătând că trebuie găsit un echilibru între faptul că cei care activează în domeniul energiei trebuie să facă profit și prețul pe care consumatorii finali îl plătesc pentru energie. Acesta a subliniat nevoia de investiții în domeniul energiei, în contextul creșterii continue a numărului de prosumatori.
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în mai multe zone din Capitală. Intervențiile au durate diferite de realizare, în funcție de complexitatea fiecărei lucrări.
Schema de sprijin care a funcționat în România se încheie, acum lucrându-se la simplificarea facturii la energie, spune Mircea Man, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Vicepreședintele ANRE, Mircea Man, atrage atenția asupra modului în care se derulează, la nivelul localităților, unele dintre investițiile în rețelele de alimentare cu gaze finanțate prin programul de dezvoltare locală „Anghel Saligny”. Oficialul ANRE a arătat că există numeroase situații unde nu sunt îndeplinite criteriile din punct de vedere tehnic, fiind vorba despre localități care se află la distanțe mari de rețelele principale de distribuție a gazului.
În România, comparativ cu alte piețe, există încă mult potențial de dezvoltare în ceea ce privește proiectele de energie regenerabilă, spune, la Profit.ro TV Iulia Meirosu, director financiar Enexus, furnizor integrat de soluții de energie verde, activ pe mai multe piețe, printre care Turcia, Italia și Ucraina.