Centralele producătorilor de energie termică ce livrează în sistemele centralizate de încălzire a populației care rămân fără contract de furnizare de gaze naturale încheiate pe piața concurențială vor fi aprovizionați de furnizori de ultimă instanță (FUI) desemnați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pe perioade de câte 1 an și după expirarea actualei plafonări a prețurilor, de la 1 aprilie 2026.
Grupul Alro, ale cărui companii principale sunt producătorul de aluminiu omonim din Slatina, cel mai mare consumator industrial de curent electric din România, și combinatul de alumină Alum din Tulcea, vrea să investească în stocare de energie.
Revenirea ninsorii și a temperaturilor reduse, de sub zero grade noaptea, după începerea oficială a sezonului de reumplere a depozitelor, face ca România să își acopere mai mult de o pătrime din consumul curent din importuri, inclusiv din Ungaria, în raport cu care de obicei era exportator și nu importator net. Și asta în pofida faptului că, așa cum a anunțat Profit.ro, începând de anul trecut, România este cel mai mare producător de gaze din UE, devansând Olanda.
Kirsan Swiss GmbH, societatea-holding înregistrată în Elveția, dar cu rădăcini în Republica Moldova, a grupului omonim, cu afaceri în imobiliare, construcții și alte sectoare peste Prut, dar și în mai multe alte țări din Europa, a preluat aproape jumătate din compania din România care a semnat, în octombrie anul trecut, primul contract de finanțare cu fonduri UE din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a unui proiect de construire a unei fabrici de panouri fotovoltaice în România.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat că noile tarife vamale impuse de regimul Trump de la Washington Uniunii Europene vor afecta industria românească de aluminiu, însă industria însăși are o poziție mai nuanțată, sperând să aibă de câștigat din escaladarea unui alt război comercial între coloși mondiali, cel dintre Statele Unite și China.
În perioada 7 – 8 aprilie 2025 a avut loc la Băile Herculane întȃlnirea de lucru organizată de CNTEE Transelectrica SA cu reprezentanți ai operatorilor SEN și cu personalul de conducere operativă din centralele electrice cu capabilități tehnice pe zona de apărare și restaurare SEN.
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de reabilitare pe conductele rețelei termice, în mai multe zone din Capitală. Intervențiile au durate diferite de realizare, în funcție de complexitatea fiecărei lucrări.
Titularii licențelor sau permiselor de exploatare primesc drept de preempțiune la în cazul vânzării unui teren aflat în proprietatea privată a statului sau a unității administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcțiile aferente exploatării, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților.
Uniunea Europeană va trebui să-și ia angajamentul de a cumpăra energie americană în valoare de 350 de miliarde de dolari pentru a scăpa de tarifele drastice, a declarat luni președintele Donald Trump, respingând oferta Bruxelles-ului de a avea tarife „zero contra zero” pentru mașini și produse industriale, relatează POLITICO.
Prețurile petrolului au scăzut cu peste 1%, atingând un nivel apropiat de cel mai redus din ultimii patru ani, pe fondul îngrijorărilor că noile tarife comerciale impuse de președintele american Donald Trump ar putea împinge economiile globale în recesiune și ar reduce cererea mondială de energie, transmite Reuters.