Președintele american Donald Trump anunță, primindu-l pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă, că se află în discuții ”directe” cu Iranul în dosarul nuclear și evocă o reuniune ”la nivel foarte înalt” sâmbătă, relatează AFP.
Unul dintre cei mai mari producători de echipamente energetice, în principal transformatoare de putere, din Azerbaidjan, cu un portofoliu total de 9 fabrici de profil în țara caucaziană, înființat pe vremea Uniunii Sovietice și privatizat după prăbușirea acesteia, a intrat în România.
Romelectro, una dintre cele mai importante și mai vechi companii românești specializate în lucrări la obiective energetice, aflată în insolvență de peste 3 ani, poate fi preluată de o companie de construcții din Italia controlată indirect de un magnat din Kazahstan, relevă date analizate de Profit.ro.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, asigură la acest moment aproape jumătate din producția de energie electrică a țării.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a redus prețurile țițeiului pentru clienții din Asia, destinat livrărilor din luna mai, la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni. Decizia vine la scurt timp după anunțul surprinzător, de joi, al grupului OPEC+, privind creșterea producției de petrol, transmite Reuters.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a finalizat licitația de contractare a lucrărilor de construire a unei instalații de stocare de curent electric la parcul său eolian Crucea Nord din Dobrogea, cu putere instalată de 108 MW, pe care l-a preluat în urmă cu circa 4 ani de la grupul german STEAG, contra sumei de 130 milioane euro.
Prețul țițeiul a scăzut, ceea ce înseamnă carburanți mai ieftini și pentru șoferii din România.
Compania Metaforce Solar Energy, înregistrată la finalul anului 2023 în Baia Mare, specializată în producția de energie electrică și controlată de polonezii Łukasz Krzysztof Okoński (prin firma românească Hexa Sun Solutions) și Jarosław Leszek Szlachcic (prin firma Rass înregistrată în Cipru) derulează un proiect de 187 milioane lei pentru construirea, în comuna maramureșeană Coltău, pe o suprafață de peste 46 hectare, a unei centrale fotovoltaice capabilă să producă 5.827 MWh/an.
România importă la acest moment peste 9 milioane de metri cubi de gaze.
Deși fenomenul prosumatorilor a luat o mare amploare în România în ultimii ani, în prezent putem folosi energia pe care ne-o producem singuri doar dacă locuim la casă. La bloc, însă, legislația actuală prevede că electricitatea produsă pe acoperiș poate fi utilizată doar în spațiile comune, adică pentru iluminatul scării și lift. Ministerul Energiei a inițiat un proiect de ordonanță pentru înființarea comunităților de energie, ceea ce le va permite și oamenilor care locuiesc la bloc să beneficieze de energie fotovoltaică dacă se organizează într-o astfel de comunitate.