Compania de servicii petroliere a grupului Rompetrol a realizat în 2024 un profit net de 10,3 milioane lei, în scădere cu 12,5% față de cel de 11,78 milioane lei din anul precedent.
Grupul de furnizare, distribuție, producție și stocare de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu 49,78% din capital, și-a redus cu peste 41% profitul net anul trecut, la 365,3 milioane lei.
Nu toate posturile eliminate sunt ocupate. Anterior, șeful ministerului, Sebastian Burduja, declarase că numărul de posturi ocupate este de 280.
Grupul de furnizare de energie și gaze, distribuție de gaze și producție de electricitate Premier Energy, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, a consemnat o scădere cu 69% a profitului net în 2024, față de anul anterior, de la 79 la 24,2 milioane euro, în prima raportare anuală de la listarea la Bursa de Valori București (BVB).
Grupul Rompetrol, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega și al rețelei omonime de benzinării, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier de stat al Kazahstanului, KazMunayGas, a înregistrat în 2024 pierderi de 78,4 milioane dolari, de 4 ori mai reduse comparativ cu anul precedent, când a raportat pierderi de 240 milioane dolari.
România a importat în 2024 electricitate cu 88% mai mare față de anul precedent.
Turbina de aproape 800 de tone destinată uzinei din Mintia, un convoi agabaritic record pentru România, a ajuns la destinație.
Construcții Erbașu, unul dintre cei mai mari constructori români - deținut de antreprenorul Cristian Erbașu, construiește o sală polivalentă în Tulcea.
Conducerea combinatului siderurgic Liberty Galați, pentru care anterior au fost vehiculate în spațiul public o serie de probleme, precum un număr mare de cereri de insolvență depuse, unele facturi neplătite și riscul deconectării de la rețeaua de electricitate, a transmis membrilor de sindicat din companie că este dependentă de creditul de la instituția bancară a statului Exim Banca Românească.
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, a avut contract valabil de import, semnat cu gigantul azer de stat Socar, în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024, însă nu a cumpărat niciun metru cub de gaz azer în baza înțelegerii, producția proprie fiindu-i suficientă pentru satisfacerea cererii clienților din portofoliu.