România a coborât sub un grad de umplere a depozitelor la gaze de 40%, în prezent mai fiind înmagazinat doar un volum echivalent cu 13,4 TWh. Pentru a putea acoperi nivelul consumului intern, România a importat net, marți și miercuri, un volum record de gaze, cel puțin pentru această iarnă, de peste 10 milioane mc/zi, conform datelor analizate de Profit.ro.
Sindicaliștii din mai multe companii de stat din energie, precum Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica și Nuclearelectrica, amenință cu proteste în fața Palatului Victoria și cu declanșarea grevelor, reclamând că în urma ordonanței-trenuleț își vor pierde o mare parte din drepturile obținute prin Contractul Colectiv de Muncă, a afirmat, pentru HotNews.ro, Ioan Stoicovici, liderul Sindicatului Liber Romgaz Mediaș.
Companiile europene nu vor putea deveni „nici măcar cu un milimetru” mai competitive decât dacă UE va simplifica radical reglementările de mediu, transmite șeful Siemens Energy, conform FT.
Pentru prima dată, compania Moldovagaz a cumpărat gaze naturale pe platforma de tranzacționare Bursa Română de Mărfuri EST, tranzacția fiind făcută pentru Tiraspoltransgaz, compania de distribuție a gazului din regiunea transnistreană, care a plătit în avans pentru această achiziție, au anunțat reprezentanții Ministerului Energiei de la Chișinău.
Cel mai mare parc eolian deținut în România de Ingka Investments, divizia de investiții a grupului omonim, proprietarul magazinelor IKEA, a fost oprit complet astăzi la ora 8:30.
Prețurile petrolului au crescut pentru a treia zi consecutiv, pe fondul îngrijorărilor privind livrările de petrol din Rusia și Iran, cauzate de sancțiunile impuse de SUA, transmite Reuters.
Obligațiile legale de tranzacționare angro pe piețele centralizate românești de energie electrică și gaze naturale au încetat la 31 decembrie 2024, ceea ce, coroborat cu incertitudinea majoră cu privire la momentul în care va fi eliminat actualul sistem de plafonare a prețurilor finale la consumatori, la modalitatea în care se va face liberalizarea și la cât de liberă va fi piața după dispariția actualei plafonări, creează probleme de lichiditate pe bursele de energie și gaze, numărul și volumul tranzacțiilor pe termene mai lungi reducându-se semnificativ.
Tranzacția prin care Entek Elektrik Üretim A.Ș, o societate activă în sectorul energetic, parte din grupul Koç, cumpără două companii românești, care dețin drepturile pentru dezvoltarea unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc, de la firma britanică Econergy International, a fost finalizată.
Scenariul discutat în acest moment în Guvern este ca actuala schemă de plafonare a prețurilor să fie prelungită încă un an, până în aprilie 2026, pentru gaze și să continue cel puțin 3 luni la energie electrică, au declarat surse guvernamentale, citate de G4Media.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță aprobarea primelor 20.836 depuse de persoane fizice în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice.