ULTIMA ORĂ Noi scumpiri ale carburanților: 10 bani/l în numai 10 zile. Creșterile de preț vor continua

ULTIMA ORĂ Noi scumpiri ale carburanților: 10 bani/l în numai 10 zile. Creșterile de preț vor continua
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 iun 2020

OMV Petrom a scumpit vineri carburanții, pentru a treia oară în ultimele 10 zile, cu 3 bani pe litru, ca urmare atât a evoluției prețului internațional al petrolului, care s-a apreciat considerabil în ultima lună, rezultat al repornirii economiilor, dar și a majorării cererii interne în urma ridicării restricțiilor de circulație.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Prima scumpire, anunțată de Profit.ro, a fost la începutul lunii, tot cu 3 bani/litru.

Beneficiile soluțiilor de semnătură electronică și chatbot în contextul economic actual CITEȘTE ȘI Beneficiile soluțiilor de semnătură electronică și chatbot în contextul economic actual

În total, conform calculelor Profit.ro, OMV Petrom a scumpit benzina cu 10 bani/l în ultimele 10 zile, după ce, de la începutul pandemiei de Coronavirus, efectuase ieftiniri de 27 de bani/l.

Astfel, dacă joi prețul unui litru de benzină standard comercializat la cea mai ieftină stație din București, cea de pe Șoseaua Alexandriei, era de 4,24 lei, iar cel al unuia de motorină standard, de 4,5 lei, începând de vineri noile prețuri de vânzare sunt 4,27 lei, respectiv 4,53 lei.

INTERVIU Marcel Vulpoi, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Marcel Vulpoi, despre premium în business

Și în Bacău, unul dintre orașele cu cei mai ieftini carburanți, Petrom practică, în urma scumpirii, un preț de 4,22 lei/l la benzină (prețul de la începutul săptămânii era de 4,19 lei/l) și de 4,45 lei/l la motorină (prețul de la începutul săptămânii era de 4,19 lei/l).

Chiar dacă a scumpit, la rândul său, carburanții în ultimele 10 zile, Lukoil practică prețuri mai reduse, de 4,18 lei/l de benzină și de 4,44 lei/l de motorină, în Bacău, și de 4,23 lei/l, respectiv 4,49 lei/l la stațiile din zona Șoselei Alexandriei din București.

După ce s-a prăbușit în primele 4 luni ale anului, când a scăzut de la un maxim de 68 dolari pe baril pe 7 ianuarie la 19,33 barili pe 21 aprilie, în lunile mai și iunie, petrolul Brent (de referință pe piața europeană) s-a apreciat considerabil, dublându-și cotațiile. În prezent, un baril de Brent este cotat la 38 dolari.

Drept urmare, și companiile comerciante de carburanți și-au refăcut politica de prețuri. Iar trendul scumpirilor va continua, dublarea cotațiilor prețului internațional nefiind internalizată total încă în prețul la pompă.

Până în prezent, liderul pieței de carburanți din România a efectuat trei scumpiri, una de 3 bani pe litru, în urmă cu 10 zile, una de 4 bani pe litru la începutul acestei săptămâni, și ultima, vineri, de alți 3 bani/l.

În total, OMV Petrom a scumpit benzina cu 10 bani/l în ultimele 10 zile, după ce, de la începutul pandemiei de Coronavirus, efectuase ieftiniri de 27 de bani/l.

Cererea internă de carburanți se va reduce în 2020 cu aproximativ 20%, estimează FPPG, principala organizație patronală a producătorilor de petrol și gaze, ceea ce va influența negativ nu numai rezultatelor companiilor, ci și încasările la bugetul de stat. În aprilie, încasările din accizele achitate de sectorul energetic s-au redus cu peste 36%.

EXCLUSIV Tribunalul arbitral de la Washington ia la \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tribunalul arbitral de la Washington ia la "puricat" istoria subvențiilor românești pentru energia regenerabilă

Potrivit calculelor Profit.ro, o reducere cu 20% a vânzărilor de carburanți ar conduce la o diminuare a veniturilor bugetului de stat cu 5 miliarde de lei din accize (plus TVA aferentă) în 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire
pret
benzina
motorina
petrom
lukoil